Umro Terry Jones, jedna od zvijezda Monty Python serijala

Film & Foto & TV Show Time

Terry je preminuo 21. 1. 2020. u večernjim satima u dobi od 77 godina, sa suprugom Anom Soderstrom pored sebe, nakon duge, izuzetno hrabre, ali uvijek dobro šaljive bitke s rijetkim oblikom demencije, objavila je njegova porodica.

”Svi smo izgubili ljubaznog, smiješnog, toplog, kreativnog i istinski voljenog čovjeka čiji su beskompromisna individualnost, nemilosrdan intelekt i izvanredan humor doveli do uživanja miliona ljudi tokom šest desetljeća”, napisala je porodica.

Publika izvan Velike Britanije njegov lik uglavnom vezuje uz slavnu seriju ”Leteći cirkus Montyja Pythona” (1969-1974), u kojoj nije imao samo jednu od glavnih uloga, nego je sudjelovao u njenom kreiranju i pisanju scenarija.

No, pored ove kultne TV serije, Terry Jones je igrao u još četrdesetak televizijskih ostvarenja i najčešće pisao scenarije za njih, te igrao u više od 20 filmova, od kojih je osam i režirao. Ovaj opus uključuje sva četiri igrana filmna iz Monty Phyton serijala, među kojima su najslavniji ”Brianov život” (1979.) i ”Smisao života” (1983).