Matija Dedić i Merima Ključo

Zajednička obrada Matije i ‘bosanske genijalke na harmonici’

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Matija Dedić, vodeći pijanista i jazz muzičar na ovim prostorima, i Merima Ključo, bosanska muzička genijalka koja trenutno živi i radi u Americi, zajedno sviraju u obradi jednog od klasika zabavne muzike ”Potraži me u predgrađu”.

Matija, čiji je album  “Matija svira Arsena” bio najprodavaniji u 2016. i osvojio 5 Porina (uključujući i za album godine), snimio je novi album i upravo objavio prvi najavni singl.

Za njega je odabrana melodija Zdenka Runjića ”Potraži me u predgrađu”, s kojom je Lado Leskovar daleke 1964. nastupio na Opatijskom festivalu, a 1988. je uspješnu verziju snimila i Meri Cetinić,

Posebna zanimljivost je da u pjesmi gostuje Merima Ključo, svjetski poznata harmonikašica iz Bosne i Hercegovine. Merima je jedna od najznačajnijih kompozitorica i solistica na harmonici u svijetu, što joj je donijelo i američku Genius vizu za izuzetno talentirane pojedince i koja im omogućava neometan boravak i rad u toj zemlji, pa naša umjetnica danas živi u Los Angelesu gdje stvara muziku, piše knjige i predaje.

Merima je, inače, 29. februara promovirala svoj album ”Aritmia” koji je snimila sa gitaristom Miroslavom Tadićem, a podsjetimo još da je na albumu ”Zumra” sarađivala sa Amirom Medunjanin i to izdanje je 2010. godine Sunday Times proglasio jednim od 100 najboljih u kategoriji world music ostvarenja.

Poslušajte Matijinu i Meriminu instrumentalnu obradu ”Potraži me u predgrađu”, te vokalnu izvedbu Meri Cetinić.