Subversion BL

Banjalučki subverzivni punk bend & subverzivni punk zbor ‘Motherpunkers’

Muzika BiH Show Time

Ovo je ‘dva u jedan’ priča: o obnovljenom banjalučkom rock bendu Subversion i tek pokrenutom punk zboru duhovito nazvanom ”Motherpunkers”, koji će se u Banja Luci dogoditi 31. 5. i 1. 6. 2019.

Rock grupa Subversion nastala je ranih devedesetih i odmah krenula ambiciozno, snimajući demo pjesme u banjalučkom studiju ”Plazma” i s prvim zapaženijim nastupom u klubu Stelekt u Tuzli. No, sve je prekinuo rat u BiH i kasniji sporadični pokušaji da nastave s radom nisu imali rezultata sve do 2015. godine, kada je novu ekipu okupio osnivač benda, basista i pjevač Dalibor Mrša.

”Od prvobitnog alternativnog noise benda, novi zvuk je mnogo jasnije izražen, sa žešćim i energičnijim tonovima u kojima se susreću punk, metal, noise i rock, sa jasnom namjerom da se naša muzika kreće u okvirima i formama novog punka”, o novoj inkarnaciji Subversiona kaže Mrša.

Danas su trojka, koju još čine Borko Stajčić (gitara, prateći vokal) i David Popović (bubnjevi), a pjesme zajedno rade na tekstove Dalibora Mrše.

Imaju snimljena dva broja, ”Subverzija” i ”Naši heroji”, a rade na četiri nova, ”Motika”, ”Sjećanja”, ”Vama” i ”Bajkerska”, što je jasna naznaka da Subversion ove godine planira album prvijenac.

Subversion, mostarska gitarijada ''Na putu za jug'' 2018
Subversion BL, mostarska gitarijada ”Na putu za jug” 2018

Pored bendovskog angažmana, Dalibor Mrša je krenuo u još jednu avanturu – pokreće punk festival u Banja Luci s ambicijom da bude tradicionalan.

Uz duhovitu aluziju na fenomen ‘neustrašivih i samouvjerenih motherfuckersa’ u pop kulturi, festival je nazvan ”Motherpunkers” i u dva dana, 31. 5. i 1. 6., na bini Društveno-kulturnog centra “Incel” (prostor nezavisne društvene, kulturne i umjetničke scene) predstavlja sedam bendova.

Među njima je, naravno, Subversion BL i još dva benda iz BiH, prijedorski The Shejvers i dobojski Dick is Dead, te Kontradiktorna predispozicija – KDP iz Slavonskog Šamca, Ponte de Karla iz Šibenika, Skupljeni na brzinu –SNB iz Novog Sada i Gužva u Bajt iz Ljubljane.

Poželimo festivalu dugotrajan život.

The Shejvers
The Shejvers