Ivan Jegdić

Nova imena region scene: Ivan Jegdić, kantautorska senzacija (Beograd)

Muzika - regija Show Time

Sve u vezi sa 19-godišnjim beogradskim kantautorom Ivanom Jegdićem je nestandardno. Ulični je performer, piše poetski zanimljive tekstove, svoju muziku opisuje i kao mračnu i kao pozitivnu (što se čuje), a onda, takav, uspije oduševiti žiri komercijalnog populističkog reality showa ”Ja imam talenat”.

Ovako smo krajem prošle godine pisali o mlađanom Jegdiću, u Beogradu poznatom kao “lik iz Kneza” (ulični svirač u znamenitoj Knez Mihajlovoj, napom.red.), koji svojim upečatljivim glasom lako osvaja srca prolaznika. Pored opojnog vokala, ono šta je začelo njegovu malu fan bazu i počelo da je širi izuzetnom brzinom na internetu zapravo su njegove pjesme.

Ivan Jegdić se muzički ne može odrediti samo kao pop, rock ili trap izvođač. On je sve to pomiješano, pokupivši u svojim pjesmama najbolje od nove sevdalinke, američkog trapa i neo soula, pa sve do indie rocka i ambijentalne elektronike.

Pjesme je dijelio sa fanovima na svom YouTube kanalu (usput dodajući nebrojene spotove drugih alternativnih izvođača koji ga fasciniraju, od jednog mostarskog Jufkamentala kao novog benda do švedskog post HC / alter rock sastava Normandie).

Kad je na tom kanalu osvanuo i njegov “Bolji čovek“, malo je onih koji su mogli odmah naslutiti da će za samo nekoliko mjeseci video doći do skoro 200 hiljada pregleda, ali to se dogodilo i pjesma je osvojila sve one koji su je (nekako) otkrili i čuli.

Sada ta priča dobija novu dimenziju – Ivan Jegdić je potpisao izdavački ugovor za Mascom, koji najavljuje skorašnji izlazak njegovor prvog albuma u digitalnom formatu.