Week 48/2018: Nove snage na regionalnoj sceni & jedan veteran

Nova ploča Show Time

Uz nova imena, sarajevsku grupu Škodra i beogradskog kantautora Ivana Jegdića, albume singlovima najavljuje još nekoliko imena mlađe generacije, Orvel i Buč Kesidi, te veterani među njima, zagrebački Gatuzo.

Škodra: Akvareli

Grupa Škodra je novo ime u Sarajevu s postavom Dražen Galić Škodra (vokal, gitare), Berin Tuzlić (bubanj) i Samir Omer (bas), a sebe opisuju kao alternative electro-pop, indie rock & post-punk sastav. Okupili su se početkom godine, svirali u Sarajevu i Mostaru, a u pripremi je njihov prvi album ”Linija” koji će, s producentom Harisom Saračevićem, završiti do kraja godine i najavljuje ga spot ”Akvareli”. Procjena po samo jednoj pjesmi je nezahvalna, jer muzička ideja Škodre zvuči kao artistički konceptualizam, pa jedna kockica ne daje cijelu sliku. Ali, u poređenju sa nekim novim alternativcima iz okruženja (Ischariotzcky) i domaćim (HHE), ovaj prvi broj ne izlazi iz prosjeka.

Ivan Jegdić: Bolji čovek

Sve u vezi sa 19-godišnjim beogradskim kantautorom Ivanom Jegdićem je nestandardno. Ulični je performer, piše poetski zanimljive tekstove, svoju muziku opisuje i kao mračnu i kao pozitivnu (što se čuje), a onda, takav, uspije oduševiti žiri populističkog reality showa ”Ja imam talenat”. Zbog toga mu video spotovi imaju poveliki broj pregleda, makar ne spada u kategoriju ni budućih pop zvijezda. Poslije singlova “Dezerter” i “Cezar”, objavio je novi u kojem potvrđuje prvenstveno pjesnički senzibilitet. Još će vremena mlađanom Jegdiću trebati da se muzički profilira kao autentičan lik, ali se može reći da je na dobrom putu.

Orvel: 2020

Zagrebački indie rock bend Orvel (Igor Yuri Ilić, Filip Riđički, Ivo Matić, Karlo Uchytil, Marko Jankek) i imenom i temama pjesama sasvim je u budućnosti, i doslovno – kao ekipa na koju se može ozbiljno računati. I sami tipični za generaciju virtualnog življenja (”Od izlaska prvijenca više smo se posvetili snimanju i radu na novom materijalu, uz rjeđe koncerte, gotovo smo postali full time studijski tj. digitalni bend”), bave se temama robotizacije i usamljenosti uzrokovane novim načinom života. Singl ”2020” uvod je u njihov drugi studijski album ”DIV”, a Orvel, ipak, najavljuje da će novo izdanje proslaviti na starinski način, koncertnom promocijom početkom iduće godine. Sve zvuči dovoljno zanimljivo da zapamtite ime Orvel.

Buč Kesidi: Nema ljubavi u klubu

Rock and roll duo iz Pančeva ima prvi singl za najavu drugog albuma koji je već snimljen u lokalnom studiju Krokodil. Od benda sa nepretencioznim i uglavnom 3-minutnim gitarskim plesno obojenim pjesmama prvog albuma “Posesivno-ospulsivni hospul”, novim brojem najavljuju ”moderniji zvuk s novim vrlo fensi elektroničkim formama”. I dalje tu nema velike filozofije – muzika je zabava, a Buč Kesidi jesu zabavni i pjesma im je potencijalni radijski hit.

Gatuzo: Mogao bih

Zagrebački rock trio Gatuzo u ovih desetak godina stigao je do petog albuma, zove se “Van kontrole” i trebao bi se pojaviti početkom 2019. Poznati kao energičan koncertni bend, taj sirovo nesputani rock zvuk uspješno prenose i na studijske radove, dakle i ovaj najnoviji. Mnogima će novost biti informacija da je frontmen Gatuza, pjevač i gitarista Damir Trkulja – Šiljo, svirao u Majkama u vrijeme albuma “Teške boje”, na kojem naslovnu pjesmu upravo on potpisuje. Jasnije je, dakle, otkud ta ‘težina’ Gatuza traje, i traje, i traje….

Magistralia: Prije nego me sunce dotakne

U ovom društvu rokera različitih profila našao se i jedan klasični pop sastav, zagrebačko-ljubljanska Magistralia,  koja je prošle godine objavila debitantski album “Prije nego me sunce dotakne”, a tek sada su uradili video spot naslovne pjesme ”od koje najviše očekuju”. Izabrali smo je jer neodoljivo podsjeća na Olivera Dragojevića, a nije puko kopiranje. Iako pop muzika danas zvuči drugačije (i ima odlične domaće predstavnike modernog trenda), lijepo je čuti dobro uobličenu klasiku.