Huawey award

HMA, ili – hoće li uspjeti novi pokušaj da se ustanovi ex-YU muzička nagrada?

Brbljaonica Show Time

Nekoliko dosadašnjih pokušaja da ex-YU muzički prostor dobije zajednički muzički trofej završili su neslavno ili ostvarili polovičan rezultat. Kakva je šansa da to uspije beogradskom Huawei Music Awardsu?

Najpoznatiji projekt ‘ujedinjenja’ muzičke scene bivše Jugoslavije događao se pod okriljem svjetskog MTV brenda, nakon što je 1. 9. 2005. pokrenut MTV Adria kanal, pa je iste godine, kao dio MTV Europe Music Awards, ustanovljen trofej Best Adria Act.

Dobili su ga, redom, Siddarta (Slovenija), Aleksandra Kovač (Srbija), Van Gogh (Srbija), Elvir Laković Laka (BiH), Lollobrigida (Hrvatska), Gramophonedzie (Srbija), Dubioza kolektiv (BiH), Who See (Crna Gora), Frenkie (BiH), Van Gogh (Srbija), Daniel Kajmakoski (Makedonija), S.A.R.S. (Srbija) i Ničim izazvan (Srbija), eto, dakle, predstavnici svake od šest bivših jugoslavenskih republika i onda – 31. 12. 2017. MTV Adria ode u povijest. Svjetla u njihovim studijima su pogašena.

Ili, drugim riječima, i svijet je digao ruke od privida stvaranja zajedničke ex-YU muzičke scene.

U tom svjetlu, suvišno je spominjati neke lokalne pokušaje zajedničkog nagrađivanja najboljih muzičkih ostvarenja. Jednostavno nije išlo.

Promašaj bi bio dovoditi to u vezu s bilo čim osim činjenicom da su u međuvremenu, od raspada Jugoslavije, dva najveća lokalna muzička tržišta, u Hrvatskoj i Srbiji, intenzivno gradili i zaokružili ono što čini neku scenu: strukovna udruženja svih vrsta, jake diskografske kuće, velike koncertne agencije, festivale međunarodnog ranga i mrežu jednako važnih lokalnih festivala, medijsku strukturu, mehanizme zaštite (naplaćivanja) autorskih djela.

Ukratko, muzika je u tim zemljama (p)ostala ozbiljan posao. On je podrazumijevao dovoljno međusobne otvorenosti koja je poslu donosila korist, ali i određene zatvorenosti zbog uglavnom istog razloga.

MTS Vision ceremonija 2018 (foto Saša Džambić)
MTS Vision ceremonija 2018 (foto Saša Džambić)

Samo poslovna podloga stoji i iza ovogodišnjeg rađanja MTS Visiona, regionalne muzičke video nagrade, čiji su trofeji podijeljeni u proljeće u Beogradu, a ceremonija je uzburkala scenu taman koliko nekoliko valova u kadi. Trofeji su pripali nekolicini zvijezda (Dubioza kolektiv, Bajaga i Instruktori, Goran Bare i Majke, S.A.R.S.), samo što mediji nisu ‘gorjeli’ koliko bi se moglo očekivati zbog imena onih koji su dobili nagradu.

MTS Vision nastavlja dalje, već skoro tri mjeseca skuplja prijave kandidata za trofeje 2019., a u novu priču se, pomalo diskretno sada uključuje Skymusic.

Riječ je o beogradskoj kompaniji koja potpisuje tehničku produkciju velikih festivala i manifestacija u Srbiji i regionu, poput Exita i njegovih sestrinskih ispostava, reality show programa kao “X Factor” i “Ja imam talenat” i koncerata Rihanne, Robbiea Williamsa, Enriquea Iglesiasa i dr.

Kako objavljuju na svojoj službenoj stranici, numere i izvođače za prvu dodjelu trofeja nazvanog Huawei Music Awards, biraju radio stanice iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore, vodeći se ”svojim relevantnim parametrima slušanosti i popularnosti numera i izvođača”.

Tako maglovito postavljeni okvir ne otkriva kriterije, a pobrojani žanrovi, ”od popa i rocka do narodne i reggae (!) muzike”, uz oslanjanje na mišljenje radijskih slušatelja i glasanje internetske publike upućuju na prvenstveno populistički show.

Potvrđuje to i najava: 25 muzičkih priznanja će biti dodijeljeno 29. 1. 2019. godine na ”spektakularnoj manifestaciji u Štark Areni u Beogradu”, uz očekivanih stotine viđenih faca, crveni tepih i neizvježne televizijske kamere.

Ozbiljna ex-YU muzička nagrada ili show parada? Odgovor nije teško dokučiti.

MTS Vision ceremonija 2018
MTS Vision ceremonija 2018