Dum Dum, live

Novi bh. rock bend Dum Dum u novoj fazi – debi album na vidiku

Muzika BiH Show Time

Kada smo prvi put, u rubrici ‘Nova imena region scene’, prije ravno godinu dana predstavili Dum Dum i njihov premijerni video singl ”Katarza”, očekivao se dinamičniji autorski rad ovog hard rock benda.

No, i njima se dogodio jedan od čestih problema bendova koji se tek uhodavaju – promjene u postavi.

Tada su bili kvartet, danas su trojka koju i dalje predvodi osnivač, gitarista, pjevač i autor Jasmin Fajić Faja, a s njim su basista Melis Cakić i bubnjar Elmir Heraković Buco.

U najkraćem podsjetniku, Faju je rock publika upoznala prije petnaestak godina kao člana grupe Irina Kapteanović & VI s kojom je snimio njihov znameniti album ”A krv mi vri”, da bi poslije predvodio vlastiti bend Aquarius, a zatim svirao sa Enverom Lugavićem Kicetom, Divanhanom (album ”Dert”), Mladenom Vojičićem Tifom, Amelom Ćurićem, Anom Rucner (u projektu ”Ana Rucner & prijatelji”), Reginom, Sarajevskom ritam sekcijom, Komunom…

Zanimljiv je, zapravo, biografski okvir cijelog benda koji se u Sarajevu spojio sa različitih strana. Faja je rođen u Banovićima i globalno tuzlanska scena je formirala njegove muzičke početke, Melis Cakić je iz Bosanskog Novog i iza sebe ima ‘austrijsku fazu’, a dolaskom u Sarajevo čak 13 godina je svirao u Tifa bendu, dok je bubnjar Buco iz Konjica i svoj izraz je takođe gradio u raznim sastavima, među ostalim kao saradnik Regine.

Dum Dum

U muzičkom smislu, Dum Dum je Fajin projekat ‘zrele faze’, u kojoj do kraja predano uobličuje svoj osnovni muzički svjetonazor klasičnog gitarskog hard rocka. Žargonski rečeno, ispekao je zanat u nebrojenim iskustvima na sceni, pa je spreman tu nagomilanu energiju izraziti kroz svoje pjesme.

Tek objavljeni singl ”Prokleto sami“, snimljen u studiju ”Amadeus” Marina Meštrovića, koji zajedno s Fajom potpisuje produkciju, uvod je u prvi album Dum Duma.

U međuvremenu je sređeno i pitanje logistike – bend je ugovor potpisao sa izdavačkom kućom Hayat Production – što znači da se sada radi ubrzano.

”Ovih dana završavamo pjesme za ostatak albuma,  a u pripremi su još dva videospota koja će biti objavljena u narednom periodu, pa smo zbog toga malo smanjili aktivnosti kada su u pitanju live nastupi, iako se pregovara trenutno za neke koncerte kako u državi tako i u inostranstvu”, kaže Jasmin Fahić Faja, dodajući ”Na albumu bi se trebalo naći deset pjesama, pa smo sad u fazi odabira onih za album, a na jesen ove godine, ako sve bude išlo po planu, izdanje bi trebalo ugledati svjetlo dana.”