Kablovi, You Tube

Kablovi (SA), jedina ‘novinarska’ rock grupa na svijetu

Muzika BiH Show Time

Kuhalo se polako i tiho, skoro tajnovito, tokom prethodnih godinu dana, i napokon se pojavio video za pjesmu ”Grad”, jednu od dvije koje je sarajevska grupa Kablovi snimila u studiju Muzičke produkcije BHRT.

U ljeto 2014. godine Kablovi su privukli pažnju video spotom ”Strana na kojoj lete zmajevi”. Bila je to jedna od tzv. navijačkih pjesama koje su se snimale u povodu najvećeg uspjeha BiH nogometne reprezentacije – nastup na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Većina takvih tema, budimo iskreni, banalne su pjesmice za jednokratnu upotrebu. Ne i ‘Kablovska’. Otkrit ćemo zašto, a trajnije u radijskom eteru nije ostala samo zbog toga šta sam bend nije imao velike muzičke ambicije.

Kako rekosmo, u zadnjih godinu dana bend je ozbiljnije radio i rezultat su studijske pjesme ”Kiša” i ”Grad”, snimljene nedavno u MP BHRT, uz tehničku podršku Željka Škarića Pancha i Nijaza Kurtalića, te Damira Arslanagića, koji je obavio mastering.

Po čemu se ranije spomenuta navijačka pjesma razlikuje od ostalih i zbog čega i na Kablove možemo ozbiljnije računati, barem onoliko koliko se sami budu htjeli posvetiti muzičkoj karijeri?

Pjevač, kvalijaturista i usnoharmonikaš benda je Ahmed Burić, a on je već dugo u cijelom regionu poznat kao jedan od najuglednijih i najbritkijih novinara u BiH, kao kolumnista sa istančanim smislom za posebni (bosanski) humor, kao pjesnik, prevodilac, književni kritičar, izdavač i filmski scenarista. Ukratko, čovjek koji živi umjetnost.

U tom smislu muzika Kablova – rock and roll i blues – a posebno stihovi nikako ne spadaju u ‘samo jedan od novih bendova’.

U grupi su još Dino Bajramović (bas gitara), Edin Spahić (gitara), Amar Ćesić (gitara) i Mario Iličić (bubnjevi), a jedinstveni su u svijetu po tome što su svi – profesionalni novinari!

I sa jednom i sa drugom, novinarskom i muzičkom hobi karijerom, imaju opravdanje za slogan koji ih prati: Mi smo kablovi – mi spajamo!