Das Ist Walter

Das Ist Walter: Ovdje nema zakona, druže Tito

Muzika BiH Show Time

Sarajevska punk rock trojka Das Ist Walter, godinu dana nakon prvog albuma, ispunjenog buntom i gorčinom, nastavlja s jednakom energijom i pjesmom ”Kao da sam” najavljuje novi album.

Das Ist Walter su Adel Džananović (vokal, gitara), Nedim Baltić (bubnjevi) i Armin Subašić (bas gitara, prateći vokal), a formirani su 2013., tri godine poslije Dubiozine najave ”Vratiće se Walter…”.
Već u decembru imaju premijerni singl “Kao svi”, a poslije serije klupskih nastupa, uglavnom u sarajevskom klubu AG, izbacili su nove singlove “Ovdje nema zakona“, “Balkan” i “Druže Tito“, jasno označavajući svoj stil i poruku – energični klasični punk i neprikriveno (punkerski uobičajeno) nezadovoljstvo.

Rock ovdje ne mijenja svije(s)t ni kada je najotvorenije drzak. Ali… ”Ili si neko, ili si lud”!

Baš takvim nazivom albuma, objavljenog 2016. godine, novi sarajevski Walter zaokružio je svoju priču prvijencem sa deset pjesama, od kojih su još dvije, “Ovo je mrak” i “Ne želim stati”, uobličene u video spotove.

Početkom ove godine počeli su snimati drugi album, a najavljuju ga prvom pjesmom ”Kao da sam”. Stihovi novog broja Kao da sam sam / Kao da sam umoran / Vučem se kao mrcina ne znače odustajanje, naprotiv, samo su sada još prefinjenije izrazili Stav.

I muzički je Das Ist Walter krenuo korak dalje, pa njihov osnovni punk zvuk, bez obzira na isti najjednostavniji trio instrumentarij, djeluje aranžmanski ispunjenije. S pažnjom, onda, treba čekati nastavak…