Pussy Riot

Pussy Riot opet provociraju – ili samo imaju vrhunski PR?

Muzika - svijet Show Time

Kada je ženski punk rock sastav Pussy Riot iz Moskve početkom 2012., nepunu godinu od osnutka, izveo ‘gerila perfomans’ u jednoj moskovskoj crkvi i pokazao ga u spotu “Mother of God, Chase Putin Away”, istog trena postadoše svjetska senzacija.

Postala je tim veća nakon što su dvije članice grupe poslane u zatvor na skoro dvije godine zbog “huliganizma motiviranog religioznom mržnjom i neprijateljstvom.”

Njihov spot ”Chaika” s početka ove godine progovorio je o korupciji u vladi Vladimira Putina i za njegovu realizaciju poslužile su se lukavstvom. Kako bi snimali u banket sali iz sovjetskog vremena, osnivačica grupe Nadezhda Tolokonnikova i njena ekipa plesačica obukle su se u plave uniforme ruskih tužitelja, pa su vlasnici mislili da je riječ o nekakvoj konvenciji. No, probleme kao sa ranijom provokacijom nisu imale.

Najnoviji spot “Straight Outta Vagina” objavljen je 25. 10. i za jedan dan pogledan je oko 300.000 puta.  Dovoljno za potvrdu da je sve u vezi sa Pussy Riot javnosti još interesantno.

Spot je sniman u Los Angelesu i nema direktnu političku provokaciju, ali sa nabildanim muškarcima, ski maskama, plastičnim patkama i, ravano, naslovom pjesme održavaju svoju sliku ‘feminističkih protestnih punkerica’.

Jesu li one to zaista ili će stvar polako krenuti ka rezultatu vrhunskog PR-a (provokacija kao marketing) ostaje tek da procijenimo? Muzički, u svakom slučaju, nisu ništa senzacionalno.