mjuzikl

Mjuzikl, bend koji je kao anoniman za predgrupu imao slavni sastav

Muzika - regija Show Time

Ovaj rock trojac je još prije nekoliko godina proglašen za vrlo perpektivnu ekipu, a oni su to u djelo sprovodili usporeno, ali dosljedno, pa vrlo brzo neće biti više samo nada nego i uzdanica u novoj generaciji regionalne rock scene.

Zagrebački bend Mjuzikl nastao je u jesen 2009. i ako njegove članove danas nazivaju mladim muzičarima, onda su u to vrijeme bili tek nadobudni punkerski ‘klinci iz kvarta’. Upravo je taj stav Luku (glas, gitara), Vilija (bas) i Ivana (bubnjevi) godine 2011. doveo do finala HGF-a, najvećeg demo nadmetanja u Hrvatskoj, s pjesmom ”Chunky Funky”.

A onda im se u decembru 2011. događa epizoda kao iz hollywoodskih filmova… Kako su pisali mediji, zbog jedne bučne probe policija ih je novčano kaznila, pa su dečki zakazali svirku u Malom pogonu Tvornice kulture, formalno kao promociju uspješne pjesme ”Chunky Funky”, te javno pozvali bendove da se prijave za predgrupu, da bi malo pojačali program.

Mjuzikl, stara slika

”Mi smo se prijavili iz čiste zajebancije i želje da pomognemo dečkima u plaćanju kazne. U tome smo solidarni, jer i mi volimo remetiti javni red i mir, uspješno to radimo više od dvadeset godina”, objavio je frontmen benda kojeg je Mjuzikl izabrao za predgrupu, a on je, ni manje ni više, bio – Hladno pivo.

Ne pamtimo da se ikada ovdje dogodio slučaj da poznata i popularna grupa (u to vrijeme Hladno pivo je izdalo hvaljeni ”Svijet glamura”) svira kao uvod anonimnom demo sastavu.

Da, nadobudnost često zna biti nagrađena.

U izvještaju jednog poznatog rock novinara (koji, ruku na srce, nikada ne bi došao na svirku da nije bilo takve predgrupe) zapisano je: Koncert je bio prava tinejdžerska punk veselica, Mjuzikl je okupio svoje vršnjake i otprašio set svojih pjesama (Istina o Chuck Norrisu, Parfem, Proleter, Que Pasa, op. Glas.ba) napisanih iz kuta viđenja svijeta jednog srednješkolca; zaljubljivanje u profesoricu, nedostatak seksa, homoseksualni porivi, sprdanje na meksičke sapunice).

Iako su svi tada pisali o Mjuziklu, oni su svoj put nastavili, kako rekosmo u podnaslovu, usporeno i dosljedno uporno. Radili su svoje pjesme – ”Ti glupa si”, ”Moreno”, ”Ti i ja”, a s potonjom su se predstavili na prvom izdanju Rock Off festivala, 2014.

U proljeće 2016. Mjuziklu se događa još jedna zgodna epizoda – gostovanje u spotu Parnog valjka “Za malo nježnosti”. Čak su i zasvirali, ali samo kao statisti u romantičnoj video priči.

S pjesmom ”Susjeda”, čiji je video spot objavljen prije godinu dana, nekadašnji punkeri samo sirove, nebrušene energije obznanili su da je vrijeme sazrijevanja okončano. U studiju Greenwood, uz pomoć producenta Antonina Šimića, već postupno nastaje materijal za njihov debitantski album, a za njegovu najavu su ovih dana objavili i drugi spot ”Marilyn Monroe”, u režiji poznatog reditelja Darka Drinovca.

Postava benda doživjela je samo jednu promjenu. Uz originalne članove – Luka Palestrina Mazić (vokal/gitara) i Ivan Hačić (bubanj) – tu je sada novi basista Roberto Borovec.

Drugo se nije mijenjalo. Ista energija i, ko će ga znati, nova prilika da im na promociji prvog albuma predrupa bude – Hladno pivo.