Grupa Turisti, Beograd

Rock grupa Turisti, puta dva: telepatija između Beograda i Rijeke?

Muzika - regija Show Time

Ovo je zbilja jedinstveno: otprilike u isto vrijeme formirana je nova zanimljiva grupa Turisti u Rijeci i nova zanimljiva rock grupa Turisti u Beogradu. Copy & paste? Ni govora!

Prije nepun mjesec pisali smo o novom projektu riječkog rock autora i producenta Vlade Simcicha Vave (ex Laufer), o grupi Turisti, koja je prošle godine objavila prvi album ”Human_Esque” i predstavila svoju ”dopadljivu mješavinu zvuka, od popa iz ’60-ih i power popa ’80-ih do refleksija novog vala, a sve uobličeno u prepoznatljivi stil riječkog art rocka”.

Nisu dugo čekali da počnu raditi na novom materijalu, pa su sredinom prošlog mjeseca objavili pjesmu ”Nepobjedivi”, prvu koju su snimili za drugi album.

U Beogradu, pak, Boško Mijušković, basista grupa Straigth Mickey And The Boyz i Škrtice, zajedno sa svojim bratom Nikolom Džimijem Mijuškovićem osniva također – Turiste.

Osim u spomenute dvije, Boško je još svirao i u grupama Seine, Lollobrigida, Dol i Zemlja gruva, da bi prije otprilike tri godine s bratom (i oni su jedini u stalnoj postavi) počeo osmišljavati nešto drugačiji muzički projekat od svih u kojima je bio.

Beogradski Turisti su, dakle, potpuno različiti od riječkih – temelj njihove muzike je kombinacija analognih instrumenata i digitalnog zvuka.

Kako je objasnio Boško Mijušković, to je za njega bilo novo iskustvo, koje je podrazumijevalo dugotrajniji proces učenja o softverima, semplovanjima i sintesajzerima i zbog toga je rad na prvom albumu potrajao dvije godine u prvoj, sobnoj fazi. Kada je ona završena, u studijskoj fazi uključeni su drugi muzičari – bubnjar Marko Ajković i niz vokala, Janja Lončar, Anjuta Janković,
Milica Tegeltija, Jelena Živanović, Bojana Mijušković i Dimitrije Petrović.

Vrlo važnu ulogu u uobličavanju zvuka imao je producent, kojeg su Mijuškovići označili kao gurua, Niko Potočnjak, lider zagrebačkih grupa Seven That Spells, Jastreb i Otrovna Kristina.

Da kompletna bude ova alternativna priča o zanimljivom albumu i jednako zanimljivoj regionalnoj kolaboraciji, prvi album beogradskih Turista pod nazivom ”Levo ili desno” objavila je nova nezavisna izdavačka kuća Balkan Veliki iz Makedonije. Nju je pokrenuo Vasko Atanasoski, gitarista benda The Bernays Propaganda ”iz čiste radosti, sa ciljem da povezuje muzičare i prezentira njihova djela”.

Album sa 10 brojeva, koje kao kompletni autori i glavni izvođači (vokali, gitara, bas gitara) potpisuju braća Mijušković, može se preslušati na Bandcampu Turista, čiji je novi spot za ”Digitalno doba” objavljen prije desetak dana.

P.S. Ako se ikada dogodi zajednički koncert riječkih i beogradskih Turista, mogla bi to biti luda noć.

Naslovna fotografija: Turisti Beograd, pripreme za snimanje