Nova imena region-scene: Phaneron

Muzika - regija Show Time

Vrijednost naše redakcijske orijentacije, da konstantno pomažemo novim, manje poznatim izvođačima da se predstave, najbolje potvrđuje kad nam se oni sami jave i traže podršku. Evo, sa zadovoljstvom donosimo priču o Phaneronu

Phaneron je zagrebački alternativni rock bend koji su krajem 2013. pokrenuli Nikola Lugović (bas, akustična gitara) i Stefan Nožica (vokal). Već nakon par mjeseci proba i sviranja, uradili su dovoljno materijala za prvi akustični EP na engleskom jeziku, “Memories”, te su izbacili prvi singl i spot za zanimljivo urađenu akustičarsku pjesmu ”Cold Sharped Knife”.

Ubrzo slijede nastupi u nekoliko značajnijih zagrebačkih klubova, kao što su Sax, Tvornica Kulture (Demo klub) te Vintage Industrial Bar.

Krajem 2015. postava se mijenja, pa su sadašnji članovi, uz Stefana i Nikolu, gitarista Luka Letica Grgas, ritam gitarista Hrvoje Ćurlin, bubnjar David Lipovac, a povremeno i Medarda Pack na saksofonu. I zvuk benda se obogaćuje s kombinacijom grungea, funka, bluesa, čak i popa.

Bend je početkom ljeta 2016. izbacio EP ”Live in Sax” te je nastupao na INmusic fesivalu. Lokalno, dakle, više nisu nepoznati i njihova nova faza može se nazvati – osvajanje regiona.

Phaneron, live

Argumenti za ovu (utemeljenu) ambiciju glase: Phaneron i dalje istražuje zvuk kroz različite žanrove i elemente, ali sa esencijalno važnom promjenom – odustali su od pjesama na engleskom jeziku.

Bend trenutno radi na novim materijalima za seriju EP izdanja, koja vode do konačnog cilja, kompletnog albuma. Do sad su izbačena dva singla, ”Kreni dalje” i ”Moje riječi”, a za video predstavljanje ove njihove nove faze izabrali smo snimak sa nedavnog nastupa, 10.1.2017., u KSET-ovom programu neovisnih bendova. I to je upravo to: ako želite zaista upoznati novu grupu, poslušajte ih uživo, jer režirani i produkcijski ispeglani spotovi ne moraju dati pravu sliku.

P.S.

Phaneron (od grčki: phaneros) označava ‘vidljivost’, odnosno esencijalni stvarni svijet koji filtriramo kroz naša osjetila, vid, sluh, dodir. Zagrebački momci su, simbolički dakle, odabrali sjajan naziv za bend i sada je na njima da svakom novom pjesmom i svakim nastupom do kraja probude svako od tih naših čula.