Andrija: Izvol’te – volite ga!

Muzika BiH Show Time

Alter-rock grupa Andrija iz Livna objavila je peti album ”Izvoli voli” i već od ovog vikenda počinje ga koncertno predstavljati u Zagrebu, Benkovcu, Tomislavgradu i Mostaru.

Andrija je rođen 2002. godine, otprilike u vrijeme kada se 300 kilometara sjevernoistočnije, u Tuzli, počeo u novom muzičkom formatu oblikovati bivši gitarista hard-core benda Rupa u zidu. Riječ je o Damiru Avdiću, koji samo gitarom i glasom postaje Diplomatz ili Bosanski psiho.

Da su nam mentalne veze bolje i brže, možda bi se moglo govoriti o nekim međusobnim uplivima i inspiracijama, ali Diplomatz i Andrija su se razvijali neovisno jedni o drugima, a oboje jednako ”glasni, teatralni, nimalo ravnodušni, psihodelični, izravni, nadistorzirani i emotivni”.

Nakon pobjede na West Herzegovina Festu, 2006. godine, Andrija ulazi u studio i snima “Zar i ti sine, bildaš?”, koji izlazi pod etiketom “Slušaj najglasnije” i prikuplja redom pohvale kritičara (uglavnom izvan BiH, što je još jedna sličnost sa Avdićem).

Andrija ponovno u studio ulazi 2009. i zaokružuje cjelokupni dotadašnji opus kao novo izdanje za Franjićevu etiketu nazvano “Tri albuma”, a čine ga “Grdna rano”, “Neumjerenost u iću, piću i krvoproliću” i “Borba bikova”.

Već 2010. snimaju i album duhovito nazvan “Ne zove se nikako”.

Andrija

Sedam godina trebalo im je da snime novi ”Izvoli voli”, koji je sniman u Livnu, a produkciju i mastering je radio Goran Rebac u Mostaru, te se ovih dana pojavio pod novom etiketom ”Juda records”, na neki način novogeneracijskog slijednika kultne nezavisne izdavačke kuće Zdenka Franjića ”Slušaj najglasnije”.

Koncertom u zagrebačkoj Tvornici kulture. 8. marta, Andrija će započeti promociju novog studijskog izdanja, objavljujući za sada samo prve termine planirane turneje:

09.03. – Udruga Vlajternativa; Benkovac
10.03. – CB Škafic; Tomislavgrad; BiH
17.03. – OKC Abrašević; Mostar; BiH

“Izvoli Voli” je do sada naš najjasniji album što se zvuka tiče. Dobili smo ono što smo htjeli. Album ima izražen karaker, kroz dvanaest različitih pjesama, protkanih noisom, rifovima, industrialom, psihodelijom i spoznajama, hvali se Andrija, a dok n budemo u prilici zvučno predstaviti novi materijal, nudimo podsjetnik na rane radove.