DarkvuD, rock grupa iz Sinja

DarkvuD, ili – provincija nije mjesto, nego stanje duha!

Muzika - regija Show Time

Postaje li Sinj novi rokerski fenomen i moguća inspiracija svim bendovima iz provincije – da se uspjeti može i dakelo od centara muzičke moći? Nakon već popularnog M.O.R.T.A. ovaj gradić u dalmatinskom zaleđu nudi još jednu zanimljivu alter-rock grupu.

Sinj je gradić od dvadesetak hiljada stanovnika i naširoko je poznat uglavnom po alkarima i viteškoj igri Sinjska alka, koja je upisana na UNESCO popis nematerijalne svjetske baštine.

No, nakon što se u ljeto 2014. godine ”niotkuda” pojavio sinjski bend M.O.R.T. sa debitantskim albumom ”Odjel za žešće”, pa pobrao silne pohvale i epitet jednog od rock izdanja godine, a onda pogotovo poslije izlaska drugog albuma ”Tužna kocka” (april 2016.), Sinj postaje sve zanimljiviji i na rock mapi.

A onda se kockice još više slažu kada je u junu 2016. Croatia Records izbacila prvijenac još jedne sinjske ekipe, “Razmišljanje u okviru” grupe DarkvuD.

I ovaj je u nekim izborima uvršten među najbolja izdanja u Hrvatskoj tokom 2016., a kritičar portala Muzika.hr, Zoran Tućkar o njemu je zapisao: ”Zvučna slika je šarolika – u kanonima funka, reggaea psihodelije i akustičnog country-rocka DarkvuD zvuči onako kako debi-album treba zvučati. To je pomalo infantilna izložba studentskih maštarija, zgoda i sprdačina podcrtana humorom i prihvatljivo nepristojnim bezobrazlukom. U veliki plus DarkvuDu ide i činjenica da su izbjegli većinu stavki koje su kliše, humor članova benda jednostavno teče kroz pjesme, bez namjere da ikog popljuju, osramote ili uvrijede. Njihov humor obogaćuje”.

DarkvuD, koncert u Tvornici

DarkvuD su Petar Radović (bas), Šimun Čarli Botica (klavijature), Ante Bogdan (gitara) i Stipe Botica (bubnjevi, vokal). Ne uživajući samo na lovorikama iz prošle godine, već su uradili novu pjesmu ”Primi me u sobu (a u sobi sebe)” i danas njen video postavili na svoj kanal,

Samo, da ne bude zabune – ni jedna od ove dvije sinjske grupe nisu uspjele preko noći.

M.O.R.T. se kalio od 2003. godine, a DarkvuD je napunio cijelih deset godina staža. Ono što jeste bitno: i jedni i drugi izdržali su ”bezumno životarenje” (kako stoji u jednoj od biografija), bez potrebe da se pokušaju uvući u ‘glavne krugove’ obližnjeg Splita, a pogotovo udaljenog Zagreba.

No, dobro, možda u nekoj fazi budu morali biti u nekom centru (jasno zbog čega), no poenta je da ono što nosite u sebi možete izraziti bilo gdje na svijetu, samo – morate izraziti.

Eto, dakle, provincija se ne mjeri brojem stanovnika, već koliko ima ili nema nekih ‘mortova’, ‘darkvuda’ i sličnih.

Haug!

Uz novi spot, pogledajte i jedan za pjesmu s prvog albuma u kojoj im gostuje M.O.R.T.