The Eagles, zahvaljujući streamingu, nadmašili Michaela Jacksona

Muzika - svijet Show Time

S novim sistemom rangiranja, koji sada uz fizičku prodaju albuma uključuje i streaming, The Eagles su su sa liderske pozicije na američkoj listi najprodavanijih albuma skinuli Jacksonov ”Thriller”, koji je tu titulu nosio više od 30 godina.

Slavni album ”Thriller”, objavljen u novembru 1983. godine, u Americi je prodan u 33 miliona kopija i bio nedostižan sve do sada, kada je na vrh liste izbio još jedan čuveni album, kompilacija ”Their Greatest Hits 1971-1975”, koju je američki rock bend The Eagles izdao 1976.

Dogodilo se to zbog toga što je RIAA (Recording Industry Association Of America) u obračun počela uvrštavati i broj streaminga u kojem su Eaglesi prednjačili, pa njihova najnovija ukupna prodaja iznosi 38 miliona kopija.

Zanimljivo, na trećem mjestu su opet The Eagles s albumom ”Hotel California”, koji je izdan iste godine kada i kompilacija, a prodaja mu iznosi 26 miliona primjeraka. Oba izdanja predvodi istoimena pjesma, koja je, pak, treća na listi najprodavanijih singlica sa 33 miliona.

Ipak, Michael Jackson još dominira u svjetskim okvirima, sa ukupnom prodajom ”Thrillera” koja iznosi 47 miliona diljem planeta.

Naslovna fotografija: The Eagled (GettyImages)

1 razmišljanje na “The Eagles, zahvaljujući streamingu, nadmašili Michaela Jacksona

  1. Mala ispravka: Na albumu “Greatest Hits” nije zastupljena pesma “Hotel California” koja se pojavila tek godinu dana kasnije, što je posebno bitno, jer je album “Greatest Hits” dospeo na prvo mesto bez njihovog najvećeg hita na njemu.

Komentari su zatvoreni.