SFF 2019 pobjednici

SFF 2019 – Srce Sarajeva za najbolji film dobio ‘Take Me Somewhere Nice’

Film & Foto & TV Show Time

Završen je 25. Sarajevo Film Festival i glavna nagrada, Srce Sarajeva za najbolji film, pripala je drami ”Take Me Somewhere Nice” autorice Ene Sendijarević u koprodukciji Bosne i Hercegovine i Holadije.

Na pragu zrelosti, Alma napušta dom svoje majke u Nizozemskoj i putuje u rodnu Bosnu kako bi posjetila oca kojeg nikada nije upoznala. Stvari od početka ne idu po planu. Njen rođak Emir priređuje joj hladan doček i ismijava njen lagodan život na Zapadu. Istovremeno, neporeciva seksualna privlačnost gura Almu u strastvenu vezu s Emirovim najboljim prijateljem, problematičnim Denisom. Iako se prepreke na koje nailazi gomilaju, Alma se neustrašivo drži svoga plana da pronađe oca. Nošeni bezbrižnom mladalačkom energijom i naletom zrele spoznaje, buntovni trojac se upušta u avanturu krenuvši na putovanje kroz uzbudljivu unutrašnjost Bosne, koje iz trenutka u trenutak postaje sve više nepredvidljivo. Tokom putovanja, Alma ce naučiti da prihvati i shvati sebe, te prigrli izazove na koje nailazi.

Ova priča za koji je scenario napisala Ena Sendijarević, kao i njega rediteljska realizacija najviše su dojmili međunarodni žiri, koji je filmu dodijelio glavnu nagradu.

U kategoriji ”Igrani film” Srce Sarajeva dobili su još Emin Alper (najbolji reditelj), Irini Jambonas (najbolja glumica) i Levan Gelbakhiani (najbolji glumac), dok je u kategoriji ”Kratki film” najboljim proglašen ”Poslednja slika o ocu” Stefana Đorđevića, koji je kvalificiran za razmatranje za nominaciju za nagradu Oscar Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti.

Na sljedećoj strani popis nagrađenih filmova u glavnim kategorijama.