CAN_kraut rock

Jubilej kraut rocka, prototipa današnje elektronike

Muzika - svijet Show Time

Njemačka eksperimentalna rock grupa Can pripada pionirima jednog čudesnog razdoblja svjetske scene, poznatog kao kraut rock, i nedavno je koncertom u Londonu obilježila 50 godina od osnutka.

Kraut, ponekad nazivan i ‘cosmic music’, potpuno je autentičan njemački rock izraz i imao je vrlo značajnu ulogu i uplive na svjetskoj rock pozornici.

Dovoljno je samo navesti nekolicinu bendova – Kraftwerk, Tangerine Dream, Popol Vuh, Faust, Amon Düül II, Klaus Schulze, Neu! i, naravno, Can – pa je sasvim jasan domet ovog stila, koji su obilježile specifične kombinacije psihodelije, avangarde, elektronike, funka, jazz improvizacija i world muzike.

U vrijeme pojavljivanja njihovih značajnih ranih albuma, Monster Movie (1969), Soundtracks (1970), Tago Mago (1971), Ege Bamyasi (1972) i Future Days (1973), Can na ovim prostorima nije bio globalno poznat, spadao je skoro u egzotiku. No, posebno je zanimljivo da su njihove teme (najčešće izrazito dugačke, između 10 i 20 minuta) imale skoro kultni status u nekim ovdašnjim ‘rock enklavama’, koje su u to vrijeme imale poveću iseljeničku rock populaciju u Hamburgu ili Minhenu, gradu u kojem je nastao Can.

Mother Sky, prije skoro pola stoljeća bila je eksperiment i avangarda, a danas bi mogla proći na svakom electro/dance partyju

Iz originalne postave – Holger Czukay (bas), Irmin Schmidt (klavijature), Michael Karoli (gitara), Jaki Liebezeit (bubnjevi) i Malcolm Mooney (vokal) – među živima više nisu Karoli, koji je umro 2001., i Liebezeit, preminuo u januaru ove godine.

Klavijaturista Irmin Schmidt i prvi pjevač Malcolm Mooney, bez Czukaya, okupili su ekipu prijatelja, među kojima su Thurston Moore i Steve Shelley iz Sonic Youtha i Deb Googe iz grupe My Bloody Valentine, te su, uz Londonski simfonijski orkestar, 8. aprila u Barbican Hallu izveli koncert kao dio The Can Projecta.

Taj projekt, kao način obilježavanja pola stoljeća od nastanka grupe Can, koja je aktivno prestala raditi 1999. godine, uključuje kompilaciju ”Can – The Singles, najavljenu za 16. 6., kao i ”All Gates Open”, prvu biografiju benda, koja će se pojaviti u proljeće naredne godine.

1 razmišljanje na “Jubilej kraut rocka, prototipa današnje elektronike

  1. Ako vec krautrock , onda nije samo Can , ako vec samo Can , onda vise o Can-u 🙂

Komentari su zatvoreni.