Oglasili se vodeći srpski festivali: Alternativa otkazivanju – festivali za par stotina ljudi

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Sve češća nagađanja da bi najveći festivali na otvorenom u Srbiji mogli biti, ipak, otkazani naveli su njihove organizatore da se obrate javnosti u zajedničkom pismu.

EXIT, Beerfest, Nishville, Lovefest i drugi značajni festivali poručuju da je zbog pogoršanja epidemiološke situacije izvjesno da se neće dogoditi sljedećeg mjeseca u planiranom formatu.

Kao alternativu potpunom otkazivanju, razmatramo opciju u kojoj bi se festivali simbolično desili sa nekoliko stotina, ili ako zdravstvena situacija dozvoli, nekoliko hiljada ljudi, koliko je tokom ljeta dozvoljeno širom Evrope”, stoji u zajedničkom obraćanju vodećih srpskih festivala.

Koristimo ovu priliku da iskažemo protest protiv stigmatizacije manifestacija kao najopasnijeg segmenta našeg društva. Događaji na otvorenom, sa smanjenim kapacitetom i do 99 odsto u odnosu na uobičajen broj posjetilaca i sa primjenom svih zdravstvenih mjera, daleko su sigurniji nego svakodnevna cirkulacija više miliona ljudi u tržnim centrima, teretanama, restoranima, noćnim klubovima, javnom prijevozu i drugim zatvorenim objektima, te stoga odbijamo da budemo proglašavani za leglo zaraze u godini u kojoj se nismo ni održali – navodi se u pismu.

Podsjećajući da su do sada imali veliki doprinos lokalnoj ekonomiji, a da je sada evidentna prijetnja potpunog gašenja tih važnih privrednih grana, predstavnici Exita, Beerfesta i drugih festivala naglašavaju da je britanska vlada upravo objavila paket pomoći tamošnjoj muzičkoj industriji od 1,57 milijardi funti, da je Njemačka je još na početku krize za kulturni i kreativni sektor izdvojila čak 50 milijardi eura, da je najteže pogođena Italija za muzičku i filmsku namijenila 130 miliona eura, dok sličnih primjera ima u većini evropskih zemalja.

”Imajući sve navedeno u vidu, apeliramo na državu i društvo u cjelini da ne dozvoli potpuno gašenje srpskih manifestacija, sa kojima se Srbija s pravom ponosi u cijelom svijetu”, zaključak je zajedničkog pisma.