televizor-obitelj

Vodič za kupovinu televizora – birajte pažljivo i pametno

21. vijek Tehnologija

U sezonama najvećih svjetskih sportskih događaja televizori se kupuju masovno i na brzinu, pa često dobijete uređaj kakav vam ne treba ili vam se ne sviđa. Budući da je TV gotovo član familije, kod kupovine novoga obratite pažnju na nekoliko važnih detalja.

Vjerovatno svakodnevno provodite dosta vremena pred televizorom uz omiljene TV kanale, pa u slučaju da se odlučite da kupite novi, želite informacije koje vam pomažu da napravite najbolji izbor. Ovaj vodič vam olakšava da saznate što više. Od tipova ekrana do ključnih karakteristika i specifikacija – pokušat ćemo da objasnimo sve što treba da znate prilikom kupovine televizora.

Naša vizija je da pretraga treba da bude prijatna i jednostavna, a ne borba sa tehničkim detaljima. Dakle, počnite od našeg vodiča i upoznajte glavne karakteristike televizora koje treba uzeti u razmatranje prilikom kupovine.

HD (1280 x 720 – 1366 x 768) 720p

HD kvalitet slike je dovoljan za gledanje TV emisija i DVD filmova, i često po vrlo pristupačnim cijenama.

HD (1280 x 720 – 1366 x 768) 720p

HD kvalitet slike je dovoljan za gledanje TV emisija i DVD filmova, i često po vrlo pristupačnim cijenama.

Full HD (1920 x 1080) 1080p

Omogućava vam da gledate Blu-ray filmove, Full HD sadržaje i sve TV programe sa najvišim nivoom detalja. 1080p je daleko najčešća HD TV rezolucija. Kristalno jasna slika je super za svakodnevnu upotrebu i za gledanje filmova i omiljenih TV serija.

4K Ultra HD (3840 x 2160) 2160p

Ponekad se naziva 4K ili UHD, 4K Ultra HD predstavlja vrh ponude. Sa četiri puta više piksela kao Full HD, skrojena za igre, filmove visoke rezolucije i video materijal sa iznenađujuće jasnim i detaljnim slikama. Pravi je izbor za napredne igrače, grafičke profesionalce i ljubitelje filmova koji žele da vide najsitnije detalje.

vodic-za-kupovinu-televizora-rezolucija

 

U slučaju da želite da povežete vaš računar/laptop ili gaming konzolu obratite pažnju na sljedeće: uvjerite se da računar/laptop može da podrži vaš novi televizor, posebno ako vršite nadogradnju na Quad HD ili 4K Ultra HD rezolucije. Ako kupite najnoviji televizor, ali imate računar koji je stariji, nećete dobiti najbolji kvalitet slike. Provjerite hardverske zahtjeve televizora da vidite da li Vaš računar ili grafičku karticu treba promjeniti, radi potpunog uživanja u slici monitora. Kad je u pitanju gaming konzola (PlayStation ili XBOX One) rezolucije su podržane i sve što vam je potrebno je adekvatan HDMI kabl.

Da li je 4K dvaput bolji od 2K? Da li se razlikuje od Ultra HD? Da li je 1080p isto što i 1K? Šta znače svi ovi brojevi? O ovoj temi smo napisali jedan posebno detaljan članak koji možete pročitati na sljedećem linku.

Veličina ekrana televizora se mjeri po dijagonali. Što je veća dijagonala, to je i cijena veća, pa uzmite u razmatranje koliko prostora imate, kao i koliko novca imate na raspolaganju.

Televizor 32″ i manje dijagonale

Ove veličine/dijagonale su idealne za spavaće sobe, kuhinje i manje poslovne prostore ili prostorije za povremena gledanja televizije.

Televizor 33″ –  47″

U ovu grupu spadaju televizori koji mogu izuzetno dobro da se uklope u prosječne veličine dnevne sobe i mnoge druge sobe. Gledanje filmova i TV emisija, igranje igara i prikaz dokumenata i slika na ekranu vašeg televizora.

Televizor 48″ i veće dijagonale

Veliki televizori pružaju veliki vizuelni uticaj u bilo kojoj prostoriji u vašem domu, uključujući i velike dnevne boravke. Ovi televizori su odlični za multimedijalne prostorije ili ako ste u potrazi za potpuno impresivnim iskustvom dok gledate filmove ili omiljeni sport. Televizori ove veličine nude ozbiljnu površinu za gledanje, ozbiljnim igračima kao i profesionalnim korisnicima koji rade sa grafikom i video produkcijom.

vodic-velicina-ekrana

Android TV

Android TV je pametna TV platforma razvijena od strane Google-a. Na osnovu ( “Lollipop”) operativnog sistema Android 5.0 ili kasnije. Pomoću ove platforme korisnici imaju pristup Google Play Store-u kako bi preuzeli Android aplikacije, uključujući i usluge Media Streaming kanala tipa Netflix i Hulu, kao i omiljene video igre.

3D TV

Trodimenzionalna slika je dodatna karakteristika u mnogim high-end televizorima. Takvi televizori mogu da prikazuju video zapise koji su napravljeni u 3D tehnologiji. Za gledanje 3D sadržaja biće vam potrebne i 3D naočare, u zavisnosti od vrste ekrana. Ponekad, naočare se prodaju odvojeno i postoje aktivne i pasivna u zavisnosti od samog ekrana i tipa panela televizora.

Smart TV

Smart TV vam nudi mogućnost povezivanja sa Internetom ili drugim pametnim uređajejem. Mogu da koriste glasovne komande ili pokrete rukom, kontrolu preko mobilnih uređaja ili preko tastature. Surfujte internetom preko instaliranih pretraživača, gledajte video zapise na mreži (YouTube), pristupite društvenim mrežama (Facebook, Twitter) ili obavljajte video poziv. Aplikacije na pametnim televizorima su često već instalirane, dok se mnogi drugi sadržaji i aplikacije mogu preuzeti sa online prodavnice. Više o smart televizorima napisali smo detaljan članak koji možete pročitati na linku https://procomp.ba/blog/smart-tv/

DVB-T2 Digitalni tuner

U BiH se TV program emitira po DVB-T2 standardu. Programi u HD rezoluciji vam nude bolji zvuk, kvalitetniju sliku kao i lakšu i efektniju obradu slike. Televizori sa ugrađenim DVB-T2 tjunerom mogu da pristupe digitalnoj zemaljskoj televiziji koja se slobodno emitira.

WiFi – LAN Internet konekcija

Ako planirate da povežete vaš televizor na internet ili da pristupite nekoj od SMART funkcija potreban vam je LAN port ili WiFi konekcija koji će biti veza do vašeg izvora mreže/interenta u kući.

Definition Multimedia Interface

Predstavlja interface za prenos digitalnih audio i video formata u visokoj rezoluciji. Omogućava vam da jednim kablom povežete bilo koji izvor digitalnih audio i video sadržaja, kao što je DVD/Blue ray plejer, gejming konzola ili laptop/desktop računar. Pogledajte omiljene slike, filmove ili serije na vašem televizoru sa velikom dijagonalom ekrana.

USB konekcija

Jedan od načina da na svom televizoru uživate u gledanju omiljenih filmova i serija, jeste putem USB konekcije. Ubacite USB fleš memoriju ili eksterni hard disk i na velikom ekranu gledajte željeni sadržaj.

Proizvođači televizora i ponuda u BiH

U trenutnoj ponudi televizora u BiH naći ćemo najpoznatije svjetske proizvođače kao što su SAMSUNG TV, LG TV, SONY TV, TOSHIBA TV, PHILIPS TV, VIVAX TV, TESLA TV i još mnoge koji nisu tako poznati.

Odličnu ponudu televizora 4K Ultra HDUHD TVUltra HDFull HD TV, pogledajte na ProComp web shopu na sljedećem linku.

vodic-udaljenost-televizora

1 razmišljanje na “Vodič za kupovinu televizora – birajte pažljivo i pametno

  1. Odlican vodic za kupovinu televizora . Meni je pomogao pri izboru i hvala ProComp-u na ovako vrhunskom tekstu.

Komentari su zatvoreni.