Audio i video streaming u Americi probio granicu snova od 1 bilion

21. vijek Internet Tehnologija

Čak i u doba u kojem se stalno povećava streaming, jedan prag dostignut prije kraja godine zvuči kao fantazija – 21. 11. 2019., prvi put ikad u kalendarskoj godini, američki audio i video streaming na zahtjev nadmašio je 1 bilion ili milion miliona.

Za poređenje, u isto vrijeme prošle godine u SAD-u je bilo 765,2 milijardi audio i video on-demand streamova.

“Ovaj rezultat naglašava kako fanovi nastavljaju da se razvijaju u načinu na koji slušaju muziku”, izjavio je David Bakula, šef analitike u Nielsen Music, u izjavi za Billboard. “Ovaj eksplozivni rast pokreće današnji mlađi muzički fan, jer 90% tinejdžera i milenijalaca streamuju muziku. Pristupačnost novoj tehnologiji, pristupačni planski streaming planovi i širenje povezanih uređaja poslužit će samo za ubrzavanje sljedećeg biliona.”

Nastavi li se do kraja godine stopa rasta koja iznosi 31% u odnosu na prethodnu godinu, broj streaminga u SAD-u mogao bi dostići 1,181 biliona, što je porast od 901 milijarde za cijelu 2018. godinu, objavio je Nielsen Music.

Prag od 1 biliona govori o eksploziji streaminga u proteklom desetljeću. Kada je Nielsen Music 2014. počeo pratiti ukupne audio i video streaminge u svojim godišnjim izvještajima o američkoj muzičkoj industriji, njihov broj je iznosio 118,1 milijardi, što je jedbna desetina onoga što je predviđeno da se postigne do kraja 2019.

Bez obzira što je naše tržište u ovom kontekstu minorno, nedavna prva regionalna muzička konferencija Runda Digital Day, održana početkom mjeseca u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, protekla je u znaku najave dolaska streaming servisa na ovo područje i naglašavanja činjenice da se i kod nas definitivno mijenja način konzumacije muzike, te da mu se moraju prilagođavati domaći diskografi.