rock

Najbolji regionalni albumi 2016.

Muzika - regija Show Time

Muzički portal Balkanrock objavio je redakcijski izbor 30 najboljih regionalnih albuma, među kojima su neki sa visokim ocjenama svih kritičara u regionu, kao i neke nove uzdanice regionalnog rocka, poput Judette ili Sare Renar, koje je i naš portal izdvojio kao vrhunac produkcije.

Elemental ”Tijelo”, M.O.R.T. ”Tužna kocka”, Repetiror ”Gde ćeš”, Judette ”27” (Croatia Records, decembar), Sara Renar ”Tišina” (Aquarius Records, novembar) neki su od albuma među Top 30 po izboru Balkanrocka, a sa te liste smo izdvojili tri izdanja (i Balkanrock recenzije) o kojima Glas.ba nije ni mogao pisati budući da su se pojavili prije našeg ‘rođenja’.

Yu grupa – Evo stojim tu
Izdavač: PGP RTS, 2.4.2016.

Odluka da se albumom Evo stojim tu nastavi saradnja sa Aleksandrom-Sašom Habićem bila je pun pogodak – mag produkcije u svakom trenutku svoje karijere umeo je da iz poverenog mu materijala izvuče maksimum. Zvuk albuma Evo stojim tu je svedeniji i reskiji – sasvim u skladu sa aktuelnim svetskim trendovima u „klasičnom“ i tvrdom roku – no što je zvuk njegovih prethodnika, ali sa detaljima bržljivo brušenim. Komadi su virtuozno odsvirani – nema na Evo stojim tu nijednog tona, nijedne deonice koja nije na pravom mestu. No tu nipošto nije reč – kao što nikada nije ni bilo kada je u pitanju YU Grupa – o virtuoznosti radi virtuoznosti. Dragi i Petar Jelić pripadaju školi domaćih gitariskih majstora čiji radovi nastaju iz sudara i prepleta bluza – izvrsni soloi pesama „Vodi me kući, anđele“, „Evo stojim tu“, „Panika“ i „Ko“ podsećaju da su Dragi i Petar Jelić istinski bluz majstori – i „Balkanskog bluza“ (Vlatko Stefanovski), čije deonice karakteriše vrhunsko umeće i toplina, koji solo stavljaju u službu pesme kao celine, a ne grade pesmu oko gitarskog sola.

Punčke – Ništa nije kako se čini
Samostalno izdanje, 1.3.2016.

Vinkovačko-novljanske Punčke uskoro će slaviti desetu godinu postojanja, a kao dobar uvod u slavljeničku godinu pripremile su drugi studijski album sugestivnog naslova „Ništa nije kako se čini“. Ako ovaj album i nije onakav kakav se na prvo slušanje čini, nudi pregršt odličnih tekstova, zanimljivih ideja, Punčke su i dalje energične, a tri godine nakon prvijenca i čvršće, uvjerljivije. Dakako, pred njima su još godine i godine stvaranja i sviranja, tako da sve nedostatke stignu ispraviti i publici gladnoj dobrog domaćeg indie rocka ponuditi još dosta iznenađenja.

Dr. Project Point Blank – Gitarologija: Povratak korenima
Izdavač: PGP-RTS, 17.11.2015.

Pesme sa Gitarologije, u rasponu od tradicionalnog blues rock zvuka, preko countryja („Blue Eyed Blues“ / „Zlatni uvojci“), direstraitsaške srednje struje („Drop Of Rain“ / „Kad mesec prospe rekom zvezda sjaj“), rock balade („Hold On“ / „Tu negde živi ona“) i tvrdog rocka („Got My Life“ / „Imam ovaj život“), do alternativnije forme („Time“ / „Vreme“), izvrsno su aranžirane i producirane – očigledno je da se pažljivo promišljalo kada će se posegnuti za duvačkim instrumentima, klavirom, orguljama, perkusijama; svaki detalj na albumu brižljivo je brušen, pa Gitarologija ulazi u red onih albuma koji sa svakim novim preslušavanjem iznenađuju i raduju slušaoca mnogobrojnim bravurama. Na Gitarologiji nema slabog komada, samo dobrih, odličnih i naprosto izvrsnih. U ove potonje svakako spadaju baršunaste „Drop Of Rain“ i „Kad mesec prospe rekom zvezda sjaj“,  silovite „Got My Life“ i „Imam ovaj život“, te nežne „Blue Eyed Blues“ i „Zlatni uvojci“.