Glas.ba Barometar singlova (godina 2018. week 23)

Nova ploča Show Time

Od novosti sa BiH scene spomenimo izlazak drugog studijskog albuma sarajevske rock grupe Snake Eater pod nazivom ”Sam protiv svih”, ali o njemu u posebnoj priči.

I, da, Amel Ćurić još pjeva u nadreality show programu ”Tvoje lice zvuči poznato”, te likom i glasom imitira Tajči, Halida Bešlića, Mišu Kovača, Josipu Lisac, čak i cijeli Boney M. Novi album?

A u regionu…

Nikola Marjanović: Naš mali raj

Nikola Marjanović, zagrebački pop/rock/soul muzičar, ima bogatu karijeru dužu od 20 godina: bio je član alter rock grupe grupe Sane, ima zanimljivo internacionalno iskustvo (radeći neko vrijeme i s osnivačem znamenitih Gang of Four), te još zanimljivije domaće (Davor Gobac, Bare i Plaćenici, Edo Maajka, Plava trava zaborava, Massimo, Songkillers, Oliver Dragojević, Fil Tilen, Marijan Brkić-Brk, Luka Nižetić samo su neki od onih s kojima je radio) i, kako je upisano u njegovoj biografiji, ”mega-uspjeh mu je nekoliko puta bio u rukama, no karma je zaista čudna stvar”. Novu karmu Nikola sada gradi samostalnom karijerom i nakon singlova ”Gloria” i ”Nevidljivo” objavio je novi, ”Naš mali raj”, a svi će činiti njegov novi studijski album na kojem radi. Za ono što smo mogli čuti do sada – plus.

Aerodrom: Titanik

Veterani rock scene, zagrebački Aerodrom, koji ove godine navršava punih 40 godina od osnutka, sprema novi studijski album, deveti po redu, koji će biti nasljednik izdanja ”Taktika noja” iz 2012. Do sada smo od tog materijala čuli singlove ”Od sutra ne pušim”, ”Ispod tuša” i ”Ja te jednostavno volim”, a najnoviji je ”Titanik”. Jurica Pađen je vrsni gitarista, ima šarma u njegovom glasu, pjesme su mu ono što se zove melodični rock i bez velikih amplituda su u svim tim godinama (a to znači radiofonični standardi), ali stihovi… Počesto su to ‘biseri’ poput ”Režu vene zbog te žene čiji sanjam lik… Na cestu bacila me, zgazila k’o čik” u ovom najnovijem broju!! Ajme. Zbog njih bi barometar-oznaka bila ‘palac dolje’, ali zbog respekta Pađenove cjelokupne uloge na sceni provući će se s ‘prosjekom’.

Vladimir Meštrović Dante: Šta se radi

O svojoj najnovijoj pjesmi zagrebački reper porijeklom iz Slavonije, Vladimir Meštrović Dante, zapisao je: “Svatko od nas ima pravo na snove. Pjesmu sam napisao u maniri savjeta koje dijele life coachevi diljem svijeta. Napiši na papir, snove i želje, i svaki dan ih pogledaj, podsjeti se i neka te vode u nove osobne pobjede”. Prethodni, treći singl ”Kruha i igara” za najavu istoimenog debitantskog albuma ocijenili smo kao jedan od reperskih favorita godine, a najnoviji, nazvan ”Šta se radi”, donosi upitnik nad glavom. U stereotipu o hip hopu nema puno mjesta za romantičnog zaljubljenika, za nježan zvuk klavira i diskretnu solažu električne gitare. No, upravo to Dantea čini intrigantnim autorom koji je i s još neobjavljenim prvijencem dovoljno hrabar da ne ide na sigurno, da istražuje i skreće sa utabanih staza, pa je upitnik rezultat pitanja – koliko će još takvih poglavlja on imati prije nego se album kompletira?

Flyer: Jednostavnije

Kad se prije nepunih 20 godina pojavio, zagrebački Flyer je bio mladi provokativni tragalački bend. Iskustvo (zvano stvarnost) vremenom ih je odvelo na middle of the road, što ne znači da su kao bend svirački lošiji. Dapače, radost, veselje i osmijeh, njihov autorski moto, nije loša stvar kao balans olovnim vremenima, a oni to rade, za taj stil, standardno prihvatljivo radijskoj publici. Ako novu pjesmu ocjenjujemo kao muziku za neobaveznu zabavnu kulisu i opuštanje, presuda je ‘dobro’, a izraz je u konačnici ‘prosjek’.

Opća opasnost: Da je Bog dao

Rock balada iz radionice Opće opasnosti. Pjevač (Pero Galić) i instrumentalisti (Slaven Živanović – gitara, Vlado Soljačić – gitara, Josip Kamenski – bubnjevi, Igor Kolić – bas, Branimir Jovanovac – klavijature) čine odličnu ekipu, ali pjesma je i za standard retro rocka prosjek.

Harlekin: Potreban

Alter / dark pop bend Harlekin iz Inđije pjesmom ‘’Potreban’’ zaključuje prezentaciju singlova sa debitantskog albuma Tornik, objavljenog u jesen prošle godine, obznanjujući da već uveliko radi na novom materijalu. U komercijalnom smislu još nisu daleko dobacili, ali singl – ako ga poslušate – pokazuje niz prikrivenih muzičkih vinjetica koje obogaćuju pjesmu I pokazuju njihov potencijal. Hoće li biti naplaćen, druga je tema.

Robert Funčić: Brod

Robert Funčić, gitarista riječke power pop grupe Xenia, autor koji je za njih u ’80-ima napisao brojne teme, a spomenimo samo klasik ”Troje”, skladbom ”Brod” najavljuje svoj samostalni album ”Dječak, brod, čempres” na kojem se prvi put predstavlja kao kantautor. Minimalistički, a puno i dojmljivo. Pogotovo ako u vidu imamo njegovu potpuno preobrazbu. Sa znatiželjom čekamo nastavak.

The Miceks: Meksiko

Tri godine poslije osnutka, zagrebačka rock grupa The Miceks objavila je debi album ‘Ljubav, voda i sloboda’, najavljen puno ranije pjesmom ”Mr. Boong”, dok je uz izlazak prvijenca pušten novi singl ”Meksiko”. Iako su kao ekipa novi na sceni, njihov gitarista Alen Kraljić Kralja ima zavidnu karijeru već dvadesetak godina, kao član grupe Pips Chips and Videoclips (album ”Bog” 1999.) i Baretovih Plaćenika s kojima je snimio tri albuma, ”Izgubljen i nađen” (2001.), ”7” (2003.) i ”Srce” (2006.). Ostatak ove rock ekipe čine Bruno Žabek Žabica (gitara) Benjamin Mjeržva Ze (bubanj) Miro Tabak (bas) i Bruno Javor (vokal). Zvuče energično i mirišu na pravu koncertnu atrakciju.