Groznycorp

Grozny Corp, reinkarnacija alter-rock benda Grozny

Muzika BiH Show Time

Grupa Grozny je još prije 15-ak godina bila dio fame o tada vrlo dinamičnoj alternativnoj rock sceni u Travniku, a od prošle godine su transformirani u Grozny Corp i upravo predstavljaju prvi singl svog debi albuma.

Od grupa KZU ole ole & PZU oje oje, Puls asfalta, Armat, Beware, Menticide ili Grozny u prvim godinama novog milenija, pa preko KillingJazzHardCoreBaby kao pobjednika Demofesta 2008. godine, i do aktuelnih Holographic Human Element (HHE), koji su 2014. pobijedili na Gitarijadi u Zaječaru (a ove godine konačno očekujemo njihov prvi album) Travnik je u kontinuitetu, nekada intenzivnije, povremeno samozatajnije, bio mali ali posebni ‘fenomen alter rock scene‘.

Groznycorp

Grozny je prvo veće iskustvo imao na davnašnjem zeničkom Heineken Music Festu, 2002. godine, često se pojavljivao na zajedničkim svirkama sa žanrovski sličnim sastavima (Vuneny iz Mostara, naprimjer), ali diskografske zapise iza sebe nije ostavio.

Kao reinkarnirani GROZNYCORP, aktuelni tročlani elektro garage pop bend čine Faruk (gitara, synth), Lendo (gitara)  i Faya (vokal, gitara, synth).

Groznycorp

Nakon perioda od dvije godine koji je uključivao definiranje zvuka, rad na pjesmama, i snimanje albuma, konačna priča o Grozny Corpu je zaokružena sredinom 2016.

Prvi album ”How To Forget The Missing Pieces” tonski je finalizirao Zoran Jurišić @ MK Mastering Studio, ali još niz saradnika je ‘odgovorno’ za nastanak projekta – Vedran Šolaja – Veca, Nedim Zlatar – Basheskia, Samir Čulić – Čula, Sabina Maslić, Deni Sijah, Darko Saračević, Zlatko Perčinlić, Fatima Radaslić, Husein Sefer – Guci i Nedim Topčić – Cico.

Sa albuma, koji sadrži devet pjesama, kao prvi singl i video bend je odabrao song ”Oddball” i najavljujući intenzivnije žive nastupe (jedan od važnijih je festival Indirekt u Umagu, od 1. do 4. 6.), cijeli materijal je opisao: ”Našu muziku nazivamo elektro garažni pop, koji je kombinacija elektronskog bubnja, syntha, basa, gitare sa pop vokalom i sve je obojeno sa puno efekata”.

AMUS logo