Branko-Radakovic

Preminuo multimedijalni rock umjetnik Branko Radaković

Muzika - regija Show Time

Branko Radaković, rock muzičar, slikar, pjesnik i filmski reditelj, poznat kao autor dokumentarnog filma “Limunovo drvo” o prvom bendu Milana Mladenovića, preminuo je iznenada u 36. godini.

Temelje rock kulture ne čine samo najpoznatiji i medijski najviše eksponirani autori, oni su vrh tog ledenog brijega. Snaga te kulture leži u neizbrojivom mozaiku kreativnih osoba, koje konstantno dodaju svoje vrijedne doprinose u slagalicu.

Jedan od njih je Branko Radaković, rock muzičar koji nije na scenu kročio na velika vrata, ali je od prvog svog benda Argus, nastalog u Paraćinu 1996. i nazvanog po najpoznatijem albumu britanske progresivne rock grupe Wishbone Ash, do svog prvog samostalnog albuma ”Pakovanje”, bio jedan od onih koje nazivamo predanim.

Nakon slikarstva kao osnovog izraza (diplomirao je na Višoj školi likovnih i primijenjenih umjetnosti u Beogradu), s jednakim intenzitetom posvetio se stvaranju dokumentarnih filmova i među temama u 36 naslova, snimljenih od 2007., dominira njegova posvećenost društvenom angažmanu i propitivanju svijeta u kojem živi (”Lice istine”, ”Nedostupna sloboda”, ”Sloboda i umetnost”, ”Postojim”, ”To moram”, ”Da li je to sve što možeš”), ponekada nostalgija (”Pozdrav video kasetama”), a pažnju u cijelom regionu privukao je muzičkim dokumentarcem ”Limunovo drvo” (2015.) o ranoj karijeri karizmatičnog lidera grupe EKV, Milana Mladenovića.

Nedugo poslije tog najpoznatijeg filma, prikazanog na svim regionalnim festivalima muzičkih dokumentaraca, Branko se intenzivno vratio rock muzici, s albumom “Pakovanje”, koji je prošle godine objavljen digitalno, a ove ga je na CD-u izdao Metropolis.

Svoje solo izdanje predstavio je ranije s tri spota, u međuvremenu uradio i spot za njegov duet sa zagrebačkim rock veteranom Renatom Metessijem (grupe Zvijezde i Patrola), a upravo ovih dana Metropolis Music je na svom video kanalu objavio spot pjesme ”Ludi i prava”.

Nažalost, to je njegova posljednja kreacija i njegov zadnji osobni pečat u rocku za koji je živio.