Babe u Mikseru

Fenomenalni koncertni povratak grupe Babe (video & foto)

Muzika - regija Show Time

Beogradske Babe, predvođene Žikom Milenkovićem, u subotu su, poslije više od 20 godina, priredili samostalni beogradski koncert u Mikseru, pred 1.000 oduševljenih posjetilaca koje su podsjetili na neke zapostavljene stvari i upoznali sa par novih pjesama.

Babe su odmah za početak zakuhale s nedavno objavljenim singlom ”Primabalerina”, koji je zaslužio veliku pažnju na netu i brojne pohvale proteklih dana, a ubrzo se čula i dvije godine starija povratnička ”Daj mu ga Lola”.

Vođa Baba, gitarista i pjevač Žika Milenković, u duhu 1. aprila i neposredno pred izbore u Srbiji, poručio je ”Hoću da budem predsednik Srbije”, a onda je uslijedio niz hitova na oduševljenje publike, ”Ekskurziju”, ”Da te vidim golu”, ”Slike sna i jave”, ”Bluz iz Srbije”, ”Nirvana”…

Dirljivo, Babe su usred koncerta pustile studijsku verziju ”Mirka i Marine”, dok se na video zidu pojavila slika njihovog prvog bubnjara Gorana Čavajde-Čavketa (1962-1997), podsjetivši tako da se navršilo dvadeset godina od njegovog odlaska u legendu.

Udarački finiš koncerta započela je ”Piksla od kristala”, sa uobičajenom Žikinom bolesničkom žalopojkom na kraju, da bi se nastavilo uz himnu devedesetih ”Dizel”.

Originalna postava – Žika, basista Dejan Škopelja-Škopi i gitarista Zoran Ilić-Ilke – uz novopridošle Babe – bubnjara Gorana Ljuboju-Truta, drugog gitaristu, mlađanog Stefana Aćimovića i Škopijevu kćer, klavijaturisticu Lunu Škopelju – svirački su majstorski uživo izveli prvi hit singl ”Slaninu”.

Uz ”Parodiju života”, poletjele su iz publike, kao i svojevremeno u spotu, rolne toalet papira, a moćno izvedena ”Noć bez sna” pjevala se iz svih grla, a žestoka ”Ko me ter’o” okončala je euforično, poslije skoro dva sata, zvanični dio koncerta.

Naravno, odlična publika (među kojom je bilo i puno onih koji nisu bili ni rođeni početkom devedesetih, u vrijeme nastanka Baba) dobila je i zasluženi bis, a djelić atmosfere donosimo u kratkoj video bilješci i galeriji fotografija.
Foto: Teodora Ćirić