Iznimno svjetsko priznanje Zubčeviću i Jazz Festu Sarajevo

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Utemeljitelj i umjetnički direktor sarajevskog jazz festivala, te producent i diskograf Edin Zubčević novi je izmjenjivi ko-selektor Jazz Festivala Ljubljana i tu će ulogu imati naredne dvije godine.

Jazz Festival Ljubljana najstariji je događaj ove vrste na našim prostorima, pokrenut 1960. godine, a u isto vrijeme je jedan od najdugovječnijih svjetskih jazz festivala. Osnovan s idejom da predstavlja jazz bendove sa prostora tadašnje države, danas ljubiteljima ovog žanra nudi uzbudljiv uvid u dešavanja na aktuelnoj međunarodnoj i slovenskoj sceni.

Kao vrlo zanimljiv koncept, ovaj festival, uz stalnog direktora Bogdana Benigara, svake dvije godine imenuje ko-selektora, uvijek jednog od zapaženih kreativaca iz svijeta jazza.

Edin Zubčević i Bogdan Benigar
Edin Zubčević i Bogdan Benigar

 

U naredne dvije godine tu ulogu dobio je utemeljitelj i umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo, Edin Zubčević, a ovo veliko priznanje njegovom radu još je značajnije budući da njegov ‘mandat’ uključuje jubilarno 60. izdanje ljubljanskog festivala, 2019. godine.

Pored toga što je prije 20 godina pokrenuo u svjetskim okvirima sve ugledniji sarajevsku jazz smotru, Zubčević je poznat i kao osnivač te producent izdavačke kuće Gramofon.

Na samom početku, 2003. godine, Gramofon je jasno označio svoju ulogu: objavljujemo umjetničke projekte koji su inovativni, urbani, autentični ili značajni na neki drugi način, a u isto vrijeme pokušavamo očuvati i dokumentirati bosanskohercegovačko muzičko naslijeđe.

U tom ‘poslanju’ ovaj izdavač je objavio niz projekata vrlo posebnih autora i izvođača, kao što su Adi Lukovac, Dubioza kolektiv, Sikter, Zoster, Emina Zečaj, Amira Medunjanin, Damir Imamović, Validna legimimacija, Basheskia, Sanel Redžić ili Božo Vrećo, kao koncept nastao upravo u okrilju Gramofona.