Helem Nejse

Ko se bruka? Helem Nejse! (dojmovi sa CMC 200 rock festivala)

Koncerti Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Petorka iz sarajevske grupe Helem Nejse opet se brukala, ovaj put pred publikom u Slavonskom Brodu, na rock festivalu CMC 200, izazvavši burne reakcije pred pozornicom.

Minulog vikenda, 30. i 31. 8. 2019., u Slavonskom Brodu je priređeno četvrto izdanje festivala CMC 200, revijalnog rock okupljališta u produkciji CMC Televizije i Croatia Recordsa, uz partnerstvo sa gradom domaćinom, koji se u toj ulozi iskazao u najboljem izdanju.

Iako postavljen u manjem mjestu (a to često znači skromniju tehničku produkciju), sve u vezi festivala izvedeno je po najvišim standardima, od spektakularne pozornice, bogate rasvjete i moćnog sounda do izbora izvođača i perfektnog slaganja programa (Tomislav Goll za prvu noć i Nikolina Mazalin za drugu), koji je svakim novim nastupom, uzlaznom linijom, prirodno vodio ka kulminaciji s headlinerima.

Prvi dan je kreiran kao ”Rock maraton”, što je evociranje na nekadašnju brodsku tradiciju, a svirali su neki od novih uzdanica lokalne scene, Cloud 68, the Karambol, BluVinil, Dusty Hats i KIT Karson, pa atraktivni zagrebački sastav Mnogi Drugi (čiji je koncertni izraz još kompleksniji i uvjerljiviji nego što zvuči na albumu, pa će biti zanimljivo pratiti njihov razvoj), te tri ekipe iz prvoligaškog razreda, Dejan Cukić & Spori Ritam Band, Who See i Mile Kekin.

Oni su, svaki na svoj način, dali pečat maratonu – Cukić kao pjevač s rijetkom scenskom energijom i glasom kojim i poslije toliko godina još može ‘razbijati orahe’, crnogorski Who See kao majstori showa i Kekin, čije prirodno vladanje scenom, poetika njegovih pjesama i instrumentalna ekipa ispred koje pjeva (nazvat ću ih zvijerima) potvrđuju dojam da domaći rock može imati svjetsku razinu.

U drugoj večeri na pozornicu tvrđave Brod, prostora koji se nudi za najveće rock spektakle, izašli su Fluentes, Adastra, Krle i Inspektori, Helem Nejse, Flyer, Komuna, Kiki Lesendrić & Piloti, Davorin i Bogovići, Bang Bang i Prljavo kazalište.

Razvoj događaja bio je sličan prethodnoj noći, s tim da uvodni i relativno manje poznati bendovi nisu bili u sjeni glavnih zvijezda i umjeli su se nositi sa nezahvalnim izazovom da za njih pripremaju teren. Generalno, u nastupima svih deset izvođača nije bilo slabih trenutaka i, sasvim očekivano, kraj showa je pokazao da su Prljavci i poslije 40 godina među najvećim miljenicima publike gdje god se pojave.

Ono što se jeste na nekin način izdvajalo bilo je testiranje bosanskih bendova koji su za brodsku publiku najveća nepoznanica.

Grupa Komuna
Grupa Komuna

Novi rock sastav Komuna, kojeg predvodi Mirko Šenkovski Geronimo i čiji se album prvijenac tek očekuje na jesen, u prvim je najavnim spotovima ugostio niz rock legendi, među kojima su Kiki Lesendrić, Mladen Vojičić Tifa, Sead – Zele Lipovača, Toni Janković, Zoran Predin, Emir Hot, Dragomir Herendić Dragianni, a teško ih je očekivati na koncertnim nastupima. Bend koji se sa Geronimom pojavio u Slavonskom Brodu čine probrani tuzlanski muzičari i, u jednoj rečenici – pokazaše zbog čega rock scena u ovom gradu nosi epitet jedne od najžešćih u regiji. Za ovu priliku pojačana poznatim pop pjevačem Amirom Kazićem Leom, s kojim je Geronimo pjevao rockersku verziju starog hita “Fatma”, Komuna je spomenuti test uspješno položila.

Posebna priča je sarajevski hip hop kolektiv Helem Nejse.

U BiH su, na krilima albuma “Go u gostima” i ”Pola čovjek, pola jedan”, jedno od udarnih imena, ali u Brodu su se pojavili prvi put i pretpostavka je da većina za njih i njihove pjesme ni čula nije. Biti još među prvima na sceni, dok glavnina publike nije pristigla, moglo se završiti kao epizoda tek jednog od ‘zagrijavača’. Ali, oni su Helem Nejse i nisu zbog lijepih očiju i rođaka na pravim pozicijama stigli u vrh bh. scene. Nastupali su u svojoj zemlji i pred 20-ak hiljada ljudi, ali i pred 20 ljudi – i uvijek razbijali jednakom energijom i predanošću. Učiniše to i na bini CMC 200 festivala, jer iskrenost i srčanost publika će uvijek prepoznati i nagraditi.

Helem Nejse
Helem Nejse

Slavonski Brod je bio samo uvod za ljubav između Helem Nejse i publike u Hrvatskoj. Bend potpisuje ugovor sa Croatia Recordsom, najveći regionalni diskograf priprema reizdanje njihovog albuma za Hrvatsku i Srbiju, pa kad pjesme poput ”Kabadahija”, ”A ja sam za to” i ”Bosnia” protutnje kroz radijske etere, rezultat ne može biti drugačiji nego onaj koji su ostvarili njihovi žanrovski zemljaci, Edo Maajka i Frenkie.

Zašto naslov ”Ko se bruka? Helem Nejse!”?

Bend se prije svakog nastupa okupi u krug i izvede ritual sličan sportskim ekipama. Jedan izrekne kratki motivacijski govor (uvijek besmislen, kako nam otkriše) i završi ”Ko se bruka“, a svi, s rukom na ruci, uzviknu ”Helem Nejse”, pa izađu na binu – da se brukaju. I uvijek uspiju u to uvući publiku.

Kako je bilo na CMC 200, otkrivamo u izabranim sličicama (autori: Nikola Knežević. Dragutin Matošević, Josip Dujmović).

1 razmišljanje na “Ko se bruka? Helem Nejse! (dojmovi sa CMC 200 rock festivala)

Komentari su zatvoreni.