BalkanEros Banditos predstavljaju projekat ‘Ostali – muzika nacionalnih manjina BiH’

Muzika BiH Show Time

Iz kućne izolacije, na sebi svojstven način oglasio se i bh. bend BalkanEros Banditos, koji baš ovu osjetljivu situaciju procjenjuje kao pravi trenutak da započne svoj dugo planirani projekat ‘’Ostali – muzika nacionalnih manjina BiH”.

Najkraći opis ideje je plan da bend u svom specifičnom maniru snimi po jednu pjesmu svakog manjinskog naroda, kojih u BiH, prema zvaničnim podacima OSCE-a živi ukupno 17. Dodatnu posebnost čini ideja da pjesme kao gostujući vokali pjevaju žene, pripadnice tih manjinskih naroda.

BalkanErosi su projekat započeli čuvenom pjesmom “Misirlou”, hitom koji će prepoznati svi koji su pogledali Tarantinov ‘’Pulp Fiction’’. Manje je poznato da je to, zapravo, pjesma koju su do sada izvodili brojni narodi – Grci, Jevreji, Arapi, Perzijanci, Turci, Armenci, Indijci, Egipćani i mnogi drugi. Najstariji poznati snimak pjesme je grčka rebetiko verzija, a datira iz 1927. Zbog toga i zbog činjenice da pjesma sigurno potiče s istoka Mediterana, momci iz benda smatraju da nisu pogriješili što su odlučili da pjesmu otpjeva Grkinja. Tako im se u početku realizacije projekta pridružila magična Dafné Kritharas, umjetnica porijeklom iz Grčke, koja trenutno živi i muzicira u Parizu.

“Ako, u ovom trenutku ljudske istorije, išta trebamo naučiti, to je da volimo i poštujemo druge, da pazimo druge, da mislimo malo više o njima, a malo manje o sebi. Vjerovatno je zbog toga ovaj naš projekat čekao nekoliko godina, da bi dočekao baš ovaj trenutak. Uspjelo je jer smo se sada, kao nikad prije, oslonili jedni na druge. Ideja koja nas je vodila bila je, prije svega, da naučimo i sebe i druge koje sve nacionalne manjine žive u BiH, te da opomenemo i sebe i druge koje i kakve narode diskriminira državni ustav. Sudeći po pjesmama kojim su nam otvorili svoju dušu, jer pjesmom se to najbolje radi, riječ je o velikim narodima i velikom bogatstvu koje imamu u našoj državi.”, kaže Haris Abdagić, osnivač i lider benda BalkanEros.

Projekat ‘’Ostali’’ je sasvim adekvatan ranom sloganu Balkanerosa “La Musique Speaks Tutto Linguae” (Muzika govori sve jezike), pod kojim je bend u svom jedinstvenom stilu adaptirao muziku iz cijelog svijeta, a u jednom trenutku privukao i pažnju Marka Knopflera obradom njegovog mega hita ‘’Money For Nothing’’.

Tema ‘’Misirlou’’ i magiju koju je u autentičnu izvedbu BalkanErosa unijela Grkinja anđeoskog glasa, samo je uvod u još mnogo modernih izvedbi tradicionalnih pjesama Bugara, Mađara, Rumuna, Roma, Jevreja, Makedonaca, Crnogoraca i ostalih manjinskih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini.