Gary Moore - Tom Waits

Na današnji dan u svijetu muzike: 30. septembar/rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1933 – Rođena Cissy Houston, uspješna američka soul i gospel pjevačica i majka Whitney Houston, pop i R&B megazvijezde s kraja 20. stoljeća.

1935 – U Colonial teatru u Bostonu premijerno izvedena opera Georgea Gershwina “Porgy and Bess”. Najčuveniji song iz “Porgy and Bess” je “Summertime”, koji su kasnije u svojim verzijama snimili Billie Holiday, Janis Joplin, Nina Simone, Paul McCartney, Joni Mitchell, grupa Ten Yaers After i brojni drugi.

1947 – Rođen Marc Bolan, engleski pjevač, gitarista i lider glam rock grupe T Rex.

1967 – Pojavila se prva top lista u BiH radijskom eteru. Njezin urednik i voditelj Vlatko Marković poslije nekoliko sezona će emisiji dati i originalniji naziv – “Koncert za deset gramofona”. U eteru dulje od 20 godina, ova emisija će imati značajnu ulogu u kreiranju scene koja je nazvana “sarajevska pop-rock škola”, omogućavajući prvu afirmaciju nizu novih izvođača iz BiH, koji su na putu ka nacionalnom uspjehu u njoj polagali prve testove. Ako niste znali: Vlatko Marković je početkom 70-ih osnovao i kao autor predvodio akustičarsku folk-rock grupu Iver, čiji poznatiji songovi su bili “Ide cura preko sela 16% nevesela”, “Moj otac travu kosi”, “Nit’ su vuci, niti su hajduci” itd. No, prvi njihov uspjeh je bila pjesma “Glavni junak”, urađena 1974. za emisiju Radio Sarajeva “Mivion”. Glazbu za nju potpisuje Vlatko Marković, a stihove Duško Trifunović. Iste godine je i Bijelo dugme snimilo pjesmu nazvanu “Glavni junak jedne knjige”, a kao autor istovjetne melodije potpisan je – Goran Bregović.

1968 – U Zagrebu na Šalati organiziran prvi “Festival jugoslavenske pop muzike”. Pod pojmom “pop” podrazumijevali su se beat i vokalno-instrumentalni sastavi, tada popularno nazivani VIS-ovi. Na ovoj smotri su nastupili Grupa 220, Džentlmeni, Pro arte, Uragani, Crveni koralji i Mladi levi, a pobijedili su zagrebački Crveni koralji s pjesmom “Moja gitara”. Zanimljivo je spomenuti da su Pro arte iz Sarajeva, predvođeni Đorđem Novkovićem i kasnije vrlo poznati po sladunjavim pop hitovima, u ovo vrijeme izvodili progresivni rock s izrazitim utjecajem grupe Moody Blues. Također, Grupa 220 je nastupila s pjesmom “Prolazi jesen”, jednim od prvih domaćih rock songova nastalih pod utjecajem aktualne psihodelije na svjetskoj rock sceni. Zagrebački “Festival jugoslavenske pop muzike” je organiziran još samo jednom, također na Šalati, 11. 6. 1969. godine, kada su nastupili Mladi levi, Korni grupa, Uragani i Džentlmeni.

1973 – Beogradski progresivni hard rock trio Pop mašina završio snimanje svog debitantskog albuma “Kiselina”. U osam brojeva predstavili su svoj teškometalni zvuk, acid rock i psihodeliju, što ih je učinilo “bendom za prosvijećene”. Zapažene pjesme su “Mir” i “Povratak zvezdama”, u kojima se smjenjuju hard rock i akustični zvuk, te “Na drumu za haos”, sa neobičnom pratećom vokalnom ekipom koju su činili Drago Mlinarec, Ljubomir Ninković, Trio Dag i Vojislav Đukić.

1978 – Skopska jazz rock grupa Leb i sol održala u zagrebačkom Domu sportova jedan od najvećih i najvažnijih koncerata u prvim godinama svoje karijere. Uz njih, kao zvijezde večeri, nastupili su još tada još nepoznati Paraf, Azra, Prljavo kazalište i Pankrti, grupe koje će već od naredne godine početi temeljito mijenjati prilike na rock sceni. Ako niste znali: U 1978. Leb i sol je imao čak tri diskografska izdanja, što je bio jedan od presedana u domaćem rocku. Početkom ’78. objavljen je njihov istoimeni debitantski album, potom su se pojavili na koncertnom dvostrukom albumu “Boom ’77”, a već u drugoj polovini godine izašao je album pod nazivom “Leb i sol 2”, s jednim od njihovih budućih klasika, instrumentalnom kompozicijom “Aber dojde donke”.

1979 – Irski hard rock / blues rock gitarski virtuoz Gary Moore objavio prvi autentični solo album “Back on the Street”, na kojem se kao gost pojavio Phil Lynott, basista i lider grupe Thin Lizzy u kojoj je Gary ranije bio član. Album su obilježili instrumental “Parisienne Walkways”, te “Still got the blues”, jedna od najprepoznatljivijih tema koje je Gary Moore svirao na svojim koncertima.

1982 – Bruce Springsteen objavio 6. album “Nebraska”. Producirao ga je sam Springsteen, koji je i autor svih deset pjesama. Kao singlovi na top listama pojavile su se pjesme “Atlantic City”, “Open All Night” i “Johnny 99”, homage country ikoni Johnnyju Cashu. Album “Nebraska” je proglašen za jedan od 100 najboljih albuma u 80-im godinama.

1985 – Tom Waits objavio konceptualni album ”Rain Dogs”, koji se smatra jednim od najvećih izdanja u rocku. Zapaženi brojevi albuma su “Jockey Full of Bourbon”, “Hang Down Your Head”, ”Time” i “Downtown Train”, a zanimljivo je da je u tri teme gitaru svirao Keith Richards.

1986 – Galija završila snimanje svog petog albuma “Digni ruku” i mjesec dana kasnije objavila ga je izdavačka kuća PGP RTB. Zapažene pjesme su “Na tvojoj strani kreveta” i balada “Možda spava”, no ultimativni hit albuma bio je broj “Digni ruku”. Ako niste znali: Četiri pjesme na albumu “Digni ruku” komponirao je novi gitarist Roskam, koji je bio državljanin Belgije, pa iz praktičnih razloga, zbog naplate tantijema, nije potpisan pravim imenom već pseudonimom Kornelija Bajalo. Jedna od tih pjesama je klasični reggae “Winter’ Coming”, jedina pjesma koju je na engleskom jeziku snimila Galija.

1990 – Na prvo mjesto britanske top liste izbila je američka pop pjevačica Maria McKee s pjesmom “Show Me Heaven”, najslavnijom u njenom opusu.

1997 – Bob Dylan objavio svoj 30. studijski album “Time Out of Mind”. Riječ je o dvostrukom albumu i on je revitalizirao Dylanovu karijeru, koja je godinama stagnirala i ovo je bilo prvo izdanje nakon skoro 20 godina koje je prodano opet u platinastom tiražu. Jedan od rezultata je bila i Grammy nagrada za album godine, a časopis Rolling Stone uvrstio ga je i među 500 najvećih albuma svih vremena. Neki od zapaženih songova ovog blues rock albuma postali su “Love Sick”, “Not Dark Yet” i “Cold Irons Bound”, koja je također nagrađena Grammyjem u konkurenciji songova.

2000 – Četvrto raspuštanje Majki. Vinkovačka grupa Majke nastupila na pulskom “Bike October Festu” i zvanično raspuštena. Njihov pjevač Goran Bare je potom formirao prateći sastav Plaćenici i objavio tri solistička albuma, a onda 2006. godine, bez velikih najava, opet obnovio grupe Majke.

2003 – Engleska pop rock pjevačica Dido objavila svoj drugi album “Life for Rent”. Najuspješniji singlovi bili su “White Flag” i “Life for Rent”, a izdanje je postalo najbrže prodavani ženski album.