Cocker - Sticky Fingers - Bebek

Na današnji dan u svijetu muzike: 23. april / travanj

Glas.ba RTV Na današnji dan

1936 – Rođen Roy Orbison, pjevač i autor, jedan od američkih pionira rock and rolla.

1950 – Rođena pop pjevačica Đurđica Barlović, poznata kao vokal grupe Novi fosili.

1956 – Rođen Nikola Gečević Koce, osnivač, gitarista i autor pjesama zagrebačke rock grupe Regata (megahit ”Andrea”).

1960 – Rođen Steve Clark, gitarista rock grupe Def Leppard.

1969 – Objavljen prvi album Joe Cockera “With a Little Help from My Friends”, naslovljen po obradi istoimene pjesme Lennona i McCartneya, koju su Beatlesi snimili 1967. na albumu “Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band”. Hit Cockerovog prvog albuma bila je još jedna obrada “Don’t Let Me Be Misunderstood”, pjesma koju su napisali Bennie Benjamin, Gloria Caldwell i Sol Marcus, a prva ju je snimila Nina Simone 1964. godine, a onda Eric Burdon i The Animals 1965. Na albumu su još i dvije pjesme Boba Dylana, dok je Cocker napisao muziku za tri naslova.

1971 – Objavljen jedan od čuvenih albuma Rolling Stonesa “Sticky Fingers”, koji je bio i prvo izdanje u vlastitoj kompaniji grupe, Rolling Stones Records. Omot albuma činio je komad jeansa sa zip zatvaračem, kojeg je dizajnirao Andy Warhol za honorar od 15.000 funti. Neke od poznatijih pjesama s albuma su “Brown Sugar”, balada “Wild Horses” i “Sister Morphine”. Sve su ih napisali Jagger i Richards, osim posljednje u kojoj je koautorica bila Marianne Faithfull. Album je označen kao 63. na listi 500 najvećih rock albuma svih vremena.

1976 – The Rolling Stones izdali album “Black and Blue”, prvi je na kojem je sudjelovao novi gitarista u grupi Ron Wood. Zapaženije pjesme na albumu bile su “Hot Stuff” i balada “Fool to Cry”.

1976 – The Ramones objavili svoj prvi istoimeni album. Osnovani 1974. godine, često se navode kao prvi punk rock bend. Njihov diskografski debi ne samo da je veiki trenutak za punk, neho je proglašen i za tridesettreći album među 500 najznačajnijih ostvarenja u rocku svih vremena. Među 14 žestokih i kratkih songova, čije je trajanje u posjeku dvije minute, uvodni “Blitzkrieg Bop” je i kao pjesma uvrštena među 500 najvećih naslova, i to na 92. mjesto. Inače, zabilježeno je da su istog dana još uvijek nepoznati The Sex Pistols svirali u jednom londonskom klubu.

1983 – Na 28. Eurosongu, koji je održan u Minhenu, Jugoslaviju je predstavljao zagrebački pjevač Danijel Popović s pjesmom “Džuli” i osvojio s njom odlično četvrto mjesto. Neki su kritičari kasnije tvrdili da song previše podsjeća na hit velškog rock and roll pjevača Shakin Stevensa “Oh Julie”, objavljen prethodne godine. Svejedno, Danijelova je pjesma postala jedan od najvećih hitova 80-ih godina u tadašnjoj Jugoslaviji. Singl je prodan u rekordnih 80.000 primjeraka, a album “Bio sam naivan”, također s pjesmom “Džuli” kao udarnim brojem, u više od 700.000 primjeraka.

1984 – Željko Bebek je 23. 4. 1984. zvanično napustio Bijelo dugme, nakon što je samo dva mjeseca ranije objavljena njegova druga solistička ploča znakovitog naziva “Mene tjera neki vrag”. Bebekov posljednji nastup s Bijelim dugmetom dogodio 13. 2. ’84., kada su priredili koncert za sudionike Zimske olimpijade u Sarajevu. Bregovićev izbor novog pjevača skrivan je kao najveća tajna sve do ljeta i odlaska u Rovinj zbog priprema novog albuma. Medijska nagađanja o nekom slavnom nasljedniku, poput Dade Topića, pokazala su se neutemeljenima. Kada je novi pjevač prvi put predstavljen u rovinjskom turističkom centru, glazbena javnost je bila šokirana – Bregović je angažirao Mladena Vojičića Tifu, koji je samo u lokalnim okvirima bio poznat kao frontmen grupe Top.

1988 – Nenadmašni rekord Pink Floyda: album britanskog benda “Dark Side of the Moon” na današnji dan je napustio top listu nakon što je na njoj proveo bez prekida rekordnih 741 sedmica, dakle više od 14 godina.

1994 – Niška rock grupa Kerber održala je u svom rodnom gradu jedan od prvih unplugged koncerata na ovim prostorima. Izbor najpoznatijih pjesama iz svog repertoara izveli su uz akustične instrumente i sa gudačima Simfonijskog orkestra, a u zadnjoj pjesmi “Seobe” na sceni je bio i crkveni hor “Branko” te glumci niškog pozorišta, pa je ovu numeru izvelo više od 100 izvođača.

2006 – Ponovno formirani Take That započeo je svoju rasprodanu britansku turneju koncertom u Newcastleu. Gary Barlow, Mark Owen, Howard Donald i Jason Orange na sceni su imali i društvo nekadašnjeg člana Robbiea Williamsa – u obliku holograma.