Chuck Berry

Na današnji dan u svijetu muzike: 03. septembar / rujan

Glas.ba RTV Na današnji dan

1934 – Rođen Freddie King, utjecajni afro-američki blues gitarista i pjevač, poznat i kao “The Texas Cannonball”.

1942 – Rođen Al Jardine, suosnivač i jedan od gitarista američke rock grupe The Beach Boys, formirane 1961.

1947 – Rođen Eric Bell, irski rock gitarist, član grupe Thin Lizzy.

1948 – Rođen Don Brewer, bubnjar i pjevač američke rock grupe Grand Funk Railroad.

1955 – Rođen Steve Jones, gitarist, basist i prateći vokal u engleskoj punk grupi Sex Pistols.

1957 – Chuck Berry objavio svoj čuveni song “Rock and Roll Music”, jedan od najslavnijih rock and roll brojeva svih vremena obradili su mnogi izvođači, kao što su Beatlesi, Beach Boysi, Humble Pie, Manic Street Preachers, Bill Haley & His Comets i REO Speedwagon. Pjesma Bijelog dugmeta “Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira”, objavljena 1974. godine na njihovom prvijencu, službeno nije obrada Berryjevog hita, ali je proglašena njegovim plagijatom.

1968 – U Americi je objavljen album grupe Who pod nazivom “Magic Bus: The Who on Tour”, a riječ je o kompilaciji singlova urađena za američko tržište, ali i s nekim novim pjesmama kao što je upravo tema “Magic Bus”, jedan od najpoznatijih brojeva u opusu benda. Studijska verzija pjesme u trajanju nešto dužem od tri minute nije ostvarila osobitu popularnost, ali je koncertna osmominutna verzija postala kultna, a legendarna izvedba zabilježena je na prvom živom albumu grupe Who “Live at Leeds” tri godine kasnije i tek od tada je “Magic Bus” postao dio njihovog stalnog repertoara.

1970 – Umro Alan Wilson gitarist, pjevač, glavni autor i lider američkog boogie blues rock benda Canned Heat. Kao koautor potpisao je “On the Road Again”, jednu od najpoznatijih pjesama ove grupe.

1978 – Prvi koncert tek osnovane Riblje čorbe održan u malom vojvođanskom mjestu Elemir.

1979 – U Sarajevu rođen Tomislav Miličević, solo gitarista američke rock grupe 30 Seconds to Mars.

1984 – Engleska heavy metal grupa Iron Maiden objavila peti studijski album “Powerslave”, jedno od njihovih najkomercijalnijih izdanja, a uz naslovni zapaženi songovi ovog albuma su “Two Minutes to Midnight” i “Aces High”.

1993 – Parni valjak započeo u Esnaf studiju u Zagrebu rad na svom novom albumu ”Buđenje”.

1997 – Beogradska rock grupa Partibrejkers održala veliki besplatni koncert u podnožju Kalemegdana pod nazivom “Ne padaj, pobedniče”, kojim je obilježila 15-godišnjicu benda i istovremeno promovirala svoj peti studijski album “Ledeno doba” sa zapaženim pjesmama  “Sjajnija budućnost”, “Sit gladan”, “Dobro radio, loše radio”.

2002 – The Rolling Stones objavili kompilacijski album “Forty Licks” i krenuli na veliku svjetsku turneju koncertom u Fleet Centru u Bostonu, a trajala je do 9. 11. naredne godine i na ravno 100 koncerata grupu je vidjelo oko 2,5 miliona gledatelja.