Singl Maje Posavec ‘Trnoružica’ najavljuje novi ženski pokret

Muzika - regija Show Time

Jedna od konstanti muzičke scene u regiji – snaga ženskog kantautorskog izraza – svako malo dobije novu potvrdu da su ‘žene spasiteljice rock and rolla’, kako je prošle godine pod naslovom Rock nije mrtav – to su presudile žene konstatirao New York Times.

Album prvijenac zagrebačke kanatutorice i glumice Maje Posavec “Kada ne bih imala strah” izašao je prije manje od godinu dana, a ona ima novi materijal, singl “Trnoružica”, kojim najavljuje drugi album – i još dodatno projekt Femme nouvelle.

Pjesma je nastala još dok je Maja radila na prvom albumu. Iako nije uvrštena na “Kada ne bih imala strah”, Maja ju je redovito izvodila na svim svojim koncertima, a sada će konačno dobiti i diskografsku formu.

No, priča ove pjesme “o djevojci koja čeka princa na bijelom konju, a princeze i prinčevi postoje i bajke se ostvaruju, samo prvo treba proći vrijeme dubokog sna” na neki je način vrlo simbolična za rađanje jednog posebnog poglavlja ženske kantautorske scene.

Naime, ”Trnoružica” je prva pjesma s kompilacije kantautorica ”Femme nouvelle” koji izlazi početkom ljeta u izdanju Aquarius recordsa i na kojoj će se, uz Maju, naći Nina Romić, Sara Renar, Aklea Neon, Mirela Priselac Remi, Natali Dizdar, Sun U, Ana Opalić, Željka Veverec…, što je projekt čiji je motiv da ”u prvi plan stavi glazbenice kao snažne i samostalne žene čija autorska djela pomiču granice i mladim autoricama otvaraju nove horizonte”.

Izdavačka kuća Aquarius records pod svojim je okruljem okupila već desetak ženskih kantautorskih imena koja su se nametnula kao budućnost kvalitetne, urbane muzike u Hrvatskoj, a one i brojne druge snažne glazbenice u protekloj su godini, same ili kao dio grupe, objavile nove albume i singlove koje su prema riječima kritike okosnica novog vala.

Sara Renar, Željka Veverec, Maja Posavec i Ana Opalić Foto Vladimira Spindler
Sara Renar, Željka Veverec, Maja Posavec i Ana Opalić (foto Vladimira Spindler)

“Mislim da je svaki projekt koji skreće pozornost na autorstvo i  na stvaranje odličan projekt.U ovom slučaju radi se o ženama koje pišu, skladaju i pjevaju svoje pjesme, a nažalost možda ponekad u očima javnosti još uvijek nisu dovoljno prepoznate kao autorice i čast mi je biti u njihovom društvu, te proširiti svijest i o tome da žene stvaraju svuda oko nas i uživaju u tome” – rekla je Željka Veverec frontmenica benda Mangroove.

Željka je, pod pseudonimom Je Veux prije desetak dana objavila i svoj prvi samostalni singl “Girlfriend“ za debitanski album “I Glow” koji bi se trebao pojaviti do kraja godine.

Spomenimo da ime projekta ”Femme Nouvelle” nije slučajno – to je naziv svjetskog pokreta krajem 19. stoljeća kada su žene postale relevantne u brojnim područjima, dakle i umjetnosti.

Da već jesu relevantne na muzičkoj scebni u Hrvatskoj (a sličan trend je vidljiv i u Srbiji), sasvim je jasno, samo što će s kompilacijom biti još vidljivije.

1 razmišljanje na “Singl Maje Posavec ‘Trnoružica’ najavljuje novi ženski pokret

Komentari su zatvoreni.