Beogradski metalci Prisoner – prva metalizirana obrada Bijelog dugmeta

Muzika - regija Show Time

Beogradski speed/thrash metal bend Prisoner objavio je 15. 12. 2018. eponimni EP, prvo studijsko ostvarenje poslije 3 godine i sa novom postavom benda, a jedan od tri broja na izdanju obrada je Bijelog dugmeta.

EP ”Prisoner” sadrži dvije autorske pjesme, ”Arhitekta novog sveta” i ”Košmar” (tekst Dalibor Geczy, muzika Mateja Cvetičanin), te obradu ”Izgledala je malo čudno u kaputu krojenom bez veze” (album ”Eto! Baš hoću!” iz 1976.), koju je u pop-rock maniru prije skoro 30 godina snimila i sarajevska Regina, što je bio hit njihovog drugog albuma.

Moguće je da i Beograđani imaju slična očekivanja – da obrada dugmetovskog hita skrene na njih pažnju šire publike u regionu, pogotovo što su, poslije sedam godina rada, odlučili učiniti veliki zaokret i sa pisanja na engleskom jeziku prešli na maternji. Ipak, veći bi efekat postigli da su obradu aranžirali u tipičnom tvrdom speed/trash metal maniru.

Naime, autorske pjesme na EP-u jesu takve i predstavljaju bend u odličnom svjetlu, i sviračkom i pjevačkom, pa pored njih ”Izgledala je malo čudno…” zvuči premekano. U dilemi ‘biti provokativan ili ići na sigurno’, a sigurno je da će je takvu radio stanice češće vrtjeti, Prisoner je odabrao drugu mogućnost, procjenjujući valjda da ima smisla kao dobar (ruku na srce, ne i jeftin) taktički potez.

A evo kako zapravo originalno zvuči Prisoner.

Dakle, u svakom slučaju su zanimljiv bend iz ovog žanra.

Od osnutka u ljeto 2011. godine, pod vodstvom lidera i gitariste Mateje Cvetičanina, prošli su kroz uobičajenu fazu sviranja covera Metallice, Venoma, Sodoma, Overkilla i Kreatora, pa vrlo brzo počeli i sa autorskim radom, te su prvu demo pjesma “Risen from the Grave” objavili u ljeto 2012. godine, a album prvijenac “See the Scars”, praćen prvim spotom “The Beast in the Mirror” izdao im je Slaney Records u ljeto 2015.

Mučile su Prisonere i standardne rane boljke čestih promjena u postavi.

Najnovija je uobličena 2018. godine – pjevač Dalibor Geczy, gitaristi Mateja Cvetičanin i Dimitrije Čuturilo, basista Filip Simić i bubnjar Igor Kuzmanović – i ova je ekipa snimila EP ”Prisoner”, najavljujući pojačanu koncertnu aktivnost, kao i rad na drugom albumu.

Fotografije: Jovan Mihajlović

Prisoner 2 FOTO Jovan Mihajlović