Week 27/2018: Ima nešto… I poslije svega (odj*ebi)

Nova ploča Show Time

Tri noviteta stigla su sa BH scene, uglavnom iz radionice onih koji se tek nameću, a iz Hrvatske i Srbije imamo i debitante i najave novih albuma bendova sa višedecenijskim stažom.

Neki plavi mjesec: Budi moj grijeh

Neki plavi mjesec naziv je banjalučkog benda i pjesmu ”Budi moj grijeh” snimili su u postavi Darija Škorić (vokal), Davor Tojčić (vokal), Sanja Čolić Zelić (klavir), Zoran Stojadinović (gitara), Bojan Stijak (bas), Sava Knežević (bubanj) i Damir Marjanović Šaba (bubanj, udaraljke), u banjalučkom studiju Digital Bojler sa Ninoslavom Dobrijevićem Tikijem kao tonskim snimateljem i producentom.

Duhovita im je napomena da rade na snimanju audio i video materijala za album ”Nidže veze” (namjerni pravopisni faul?) i da pripremaju svjetsku turneju u virtuelnom svijetu, zadržavajući pravo nepojavljivanja u realnom svijetu sve dok se svemiri ne poklope. Pjesma je jedan fini pop-rock komad (i poseban plus za pjevačicu), ali spot… Ni kao reklama za tatoo studio ‘nidže veze’. Srećom, ne ocjenjujemo spotove već pjesme.

Triptop: Biciklo

Pjesma “Biciklo” je Troptopov prvi singl sa nadolazećeg albuma radnog naziva “Dumine”. Triptop je reper iz Visokog i u produkciji Marshall Kartela zadnjih godinu dama radi svoj debitantski album. Premijerni broj počinje obećavajućim instrumentalnim funky-soul uvodom i upravo instrumentalna podloga, koju potpisuje Jaddah, zajedno sa gostujućim ženskim glasom Queen Zukah činje bolji dio broja, zbog čega (uz dodatni znak potpore za novo ime na bh. sceni) premijera ima prolaznu ocjenu.

KOB: 1290

Alter hard rock grupa KOB iz Kostajnice jedna je iz našeg serijala ‘fenomeni malih mjesta‘ i od njihovog debija protekla je godina, a evo stigli su do četvrtog autorskog singla, ako smo dobro brojali. Novost je da se dosadašnjim autorima, basisti Vanji Cvijanoviću i pjevaču/gitaristi Siniši Borojeviću, s puno većom ulogom priključio producent njihovih ranijih radova, Ninoslav Tiki Dobrijević, kao autor teksta i supotpisnik melodije i aranžmana. Rezultat je nešto smirenija energija, podosta odmaknuta od metal zvuka prvih pjesama. Inače, tema nove pjesme je originalna ljubavna priča u kontekstu tužnog poslijeratnog odlaska mladih: Hiljadu i dvjesto devedeset noći, kojima smo sanjali da držimo se za ruke i da će sve dovijeka trajati / Hiljadu i dvjesto devedeset suza, krijući smo puštali, sad tvoje brišu ruke stranca, a ja nastavljam brojati…

Luce: Početak

Za svoj peti singl u susret debitantskom albumu, zagrebačka pop kantautorica Luce je muziku komponirala u koautorstvu sa Mirom Gugićem i Matejom Miloševim, a potonji je napisao i tekst. Oba sviraju u bendu Nine Kraljić, ali su mladu pjevačicu više povukli u svijet Jinxa. Ipak, Luce je i dalje dovoljno autoritativna interpretatorica da ljetom obojeni ”Početak” dobije plus.

Čovek bez sluha: I posle svega (odjebi)

Punk rock bend Čovek bez sluha (ČBS) objavio je autobiografski broj koji potpisuje pjevač i gitarista Miki Radojević “I posle svega (odjebi)”, kao najavu novog, petog albuma planiranog za jesen. Da je doživio nešto originalno, možda bi ta ‘autobiografija’ donijela nešto autentično. Ni to ne bi bio problem u jednoj od milion priča o prekidu ljubavi da stihovi nisu dušu dali za neku folk zvjezdicu: Moja jadna mati najbolje će znati kako jecam dok joj umirem na rukama / Al’ sad sam ja taj kom’ je dobro, prerušena kobro, sada malo ti podruži se sa mukama. Uf. Puno više očekujemo od benda njihovog renomea i respektabilne 24-godišnje karijere.

Leone: Kako da zaboravimo

Oni su iz Poreča, kao bend Teddy Lion Selection počeli su raditi 1999. i 16 godina svirali su obrade koje su snimili na čak 5 CD-a! Krajem 2015. odlučili su se okrenuti autorskoj muzici, naziv skratili u Leone i do sada izbacili seriju singlova – ‘Pitaj se’, ‘Skriveno srce’, ‘Povedi me na put do neba’ i najnoviji ‘Kako da zaboravimo’, koji najavljuju njihov prvi autorski album. Od sastava sa njihovom radnom biografijom ne može se ni očekivati ništa više od solidnog, ali ipak prosječnog pop-rocka.

Gatuzo: Ima nešto

Zagrebački rock trojac Gatuzo sprema se za svoj peti studijski album već poznatog naziva ”Van kontrole”, koji će biti objavljen krajem godine, a bend ga predstavlja prvim singlom “Ima nešto”. Imali su oni i impresivnijih trenutaka u opusu (recimo, stvari sa prethodnog albuma ”Megalomania”, kao ”Budi glasniji” ili ”Povrijedili smo jedno drugo” u kojoj gostuje Goran Bare), ali karakteristični sirovi, mutni zvuk još je tu, pa nema razloga ne vjerovati da će i novo izdanje imati nove adute.