Šapat band

Šapat – balkanski odgovor na Postmodern Jukebox?!

Muzika - regija Show Time

Šapat je chill step/hybrid trap/future bass sastav iz Novog Sada, koji postoji tek četiri mjeseca, a već poslije prvih vrlo maštovitih obrada domaćih rock standarda naslućuje se da bi to mogli raditi drugačije nego svi prije njih.

Možda se čini nemogućom misijom ovdje na Balkanu raditi nešto poput svjetski slavnih ‘obrađivača’ pop standarda u vintage žanrovima, swingu i jazzu, sastava Postmodern Jukebox, ali ne s njihovim receptom, nego novim i vlastitim. Ali, dok neko ne proba, nikada nećemo saznati je li, ipak, moguća.

Šapat, odnosno dvojac Stefan Drndarski i Savo Kostić, počeli su raditi u januaru 2017. i, pored namjere da stvaraju autorsku muziku, jedna ideja ih već sada izdvaja iz mase – snimili su obrade nekih od najvećih hitova sa ovih prostora, dajući njihovim poznatim melodijama sasvim drugačije muzičko ruho.

Štaviše, video koji su uradili za ovo novo tumačenje slavne Bajagine balade, koliko god se činio jednostavnim, kreiran je genijalno. Bude li nastavak takav, muzička scena regiona mogla bi – šapatom pasti.