Curly Putman

Napustio nas autor slavne ”Green Green Grass of Home”

Muzika - svijet Show Time

Postoje slavne i vječne pjesme čiji autori nikada nisu svakodnevno punili naslovnice, pa je i njihov odlazak tih.

Country pjesma “Green Green Grass of Home” smatra se jednom od najljepših i najpopularnijih pop tema svih vremena. Napisao ju je 1965. godine Claude ”Curly” Putman, a vrlo brzo snimljena je u mnogo verzija.

Jerry Lee Lewis, Roger Miller, Elvis Presley, Kenny Rogers, Don Williams, Burl Ives, Johnny Darrell, Gram Parsons, Joan Baez, The Grateful Dead, Johnny Cash, Roberto Leal, Dean Martin, Merle Haggard, Bobby Bare, Joe Tex, Nana Mouskouri samo su neki među onima koji su snimili pjesmu, a vjerovatno je najpoznatija izvedba Toma Jonesa iz 1967.

Čak i u ovim krajevima snimljen je prepjev ”Zelena trava doma mog”, u izvedbi Mikija Jevremovića, Miše Kovača i čak rock grupe Riblja čorba.

Pjesma govori o čovjeku koji je dugo bio daleko od kuće i opisuje njegov povratak u malo selo i reakciju na ono što tamo zatekne. To je, zapravo, monolog u kojem se glavni lik budi u zatvoru očekujući smaknuće, dajući do znanja da će se i mrtav kući vratiti.

Autor pjesme Curly Putman Jr. umro je 30. 10. 2016. u 85. godini, a iza sebe je ostavio petnaestak uspješnih pjesama, no ni jedna nije dosegla popularnost teme ”Green Green Grass of Home”.

https://youtu.be/O-yKq-FsFyk