Predin pjeva Arsena: veče puno šarma, smijeha i radosti

Koncerti Show Time

Zoran Predin, samo uz pratnju klavira i svoj snažan vokal, otvara noć sa “Tvoje nježne godine” i tako započinje putovanje kroz bogati univerzum Arsena Dedića u svom projektu “Zoran pjeva Arsena”, izveden u beogradskoj Kombank dvorani 15. 11. 2019.

Predin je nedavno izdao album ‘’Zoran pjeva Arsena’’ koji sadrži 12 poznatih pjesama kantautorskog i pjesničkog maga, a snimio ih je sa sastavom Damir Kukuruzović & Đango Group.

Nakon Arsenovog klasika “Ni ti, ni ja”, Predin se obraća publici: “Mi smo pristupili ovim Arsenovim djelima veoma ozbiljno i ambiciozno. Prava veličina Arsenovog majstorstva ogleda se u sljedećoj pesmi, svi je, vjerujem, znate – Moderato Cantabille”.

Ležerno, gospodski, kao pravi nepretenciozni šmeker, opušten, zabavan i nadasve duhovit na nivou stand up performansa sa stilom, mjerom i ukusom, eto takav je bio Predinov koncert sve do kraja. Takav je slovenački kantautor u svojoj iskonskoj duši poete, što ga i čini bliskim sa umom i kreacijom velikog Arsena, iz čijeg naslijeđa je preuzeo i njegovu duhovitost.

“Arsen je bio veoma duhovit čovjek i, družeći se s njim, pokušavao sam dostići njegov nivo. Kad se samo sjetim kako je on u dahu, iz rukava samo izbacivao svoje priče” – prisjetio se Predin pa nastavio u tom stilu – “Muž i žena su se žestoko svađali i u trenutku zatišja muž pita da li bi mogao da malo gleda TV, a žena mu odgovori da možeš, samo ga ne smije upaliti”. Ili “Priča meni Arsen i žali se kako njegove pjesme nisu za vjenčanja, ali zato jesu za razvode!”

Lebdio je Predin s lakoćom kroz Arsenovu ljepotu izraza (“Takvim sjajem može sjati”, “Kuća pored mora”, “Otkako te ne volim”), izvodeći ih vokalno snažno i suptilno u isti mah, uz trenutke koji uvijek oduševljavaju svaku publiku – silazio je među gledaoce, iz sjedišta u prvim redovima ‘’gledao svoj koncert’’, zaplesao sa jednom damom, učinivši svoj show i skoro kućnom, intimnom zabavom.

ZORAN PREDIN ples u publici

U jednom dijelu koncerta Damir i Đango Group su izvodili instrumentale kao kratak intermeco za Predina, a na repertoaru su se našla djela “Joseph”, “Valovi Dunava” i “Minor Swing” prema poznatom filmu “Čokolada” (Chocolate – Juliette Binoche, Johnny Depp), a kompoziciju je posvetio i glumicama sa kojima se dosta družio, Vesni Čipčić i Svetlani Bojković.

Upravo njihov gipsy swing sa primjesama jazz estetike Predin je detektirao kao najbolji način da se Arsenovim šansonama udjene novo originalno viđenje. Ali, naravno, nije samo taj opus činio njegov koncert.

U tom dijelu programa izdvajaju se “Te noći kad umrem, kada odem, kad me ne bude”, Bijelog dugmeta, “Ako priđeš bliže (Zagrli me)” koja je proslavila Zdravka Čolića i “Vilenjak” koju je otpjevao Aki Rahimovski na Predinovom albumu “Za šaku ljubavi”, a koju je slovenački kantautor posvetio svom ocu.

Završna pjesma ‘’Odlazak’’ sa stihovima Tina Ujevića i muzikom Arsena Dedića jeste bio kraj formalnog koncerta, ali je, očekivano, oduševljena publika dobila bis sa dvije kultne numere, “Pamtim samo sretne dane” i “A sad Adio”, što je bio konačni završetak dvosatnog druženja Zorana Predina sa beogradskom publikom.

ZORAN PREDIN i bend, Beograd 2019