FENA Novost: Pendeš sudjeluje u radu 8. Halifax međunarodnog sigurnosnog foruma

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 16:48:32

Pendeš sudjeluje u radu 8. Halifax međunarodnog sigurnosnog foruma

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, koja učestvuje u radu 8. Halifax međunarodnog sigurnosnog foruma u Novoj Scotiji, Kanada, danas je prisustvovala multilateralnom susretu koji je organizovao ministar odbrane Kanade Harjit S. Sajjana, zajedno sa visokim vojnim i političkim predstavnicima SAD, Njemačke, Estonije, Mekedonije, Kosova, Nigerije, Filipina, Perua, Poljske, te UN-a i NATO-a.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i podsekretar ministra odbrane SAD za politiku i planove Brian McKoen, razgovaralo se o doprinosu UN mirovnim operacijama, naporima i podršci koja se očekuje za UN mirovne operacije.

Ministrica Pendeš je u svom obraćanju visokim zvanicama istakla da Bosna i Hercegovina pridaje veliku važnost učešću Oružanih snaga BiH i policije u mirovnim operacijama zbog čega je postala aktivni subjekt u kreiranju međunarodne sigurnosti.

Ona je podsjetila da su Oružane snage Bosne i Hercegovine od  2005. godine učestvovale u mirovnim operacijama Iračka sloboda i ISAF, a u isto vrijeme, zajedno sa policijskim snagama i u mirovnim misijama UN-a u Etiopiji-Eritreji, Demokratskoj Republici Kongo, Liberiji, Sudanu, Južnom Sudanu, Kipru, Istočnom Timoru, Haitiju i Republici Mali.

Ministrica Pendeš je iskazala opredjeljenje Bosne i Hercegovine prema učešću u mirovnim operacijama, koji se odnosi na održavanje nivoa angažmana u NATO vođenim misijama, te da se istraže mogućnosti za veći doprinos BiH u mirovnim operacijama UN-a i kriznim operacijama EU.

Na marginama današnjeg sastanka, ministrica odbrane Marina Pendeš se u odvojenim susretima sastala i sa ministrom odbrane Kanade Harjit S. Sajjana i sa ministrom odbrane UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Sir Michaell Fallonom, sa kojima je razgovarala o bilateralnoj odbrambenoj saradnji.

Na sastanku je izražena podrška euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine i podrška Ministarstvu odbrane BiH u oblasti odbrane.  

Tokom dana, predviđen je multilateralni sastanak delegacija Ministarstva odbrane BiH sa predstavnicima Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i Kosova sa podsekretarom ministra odbrane SAD za politike Brianom McKeonom, nakon čega će bh. delegacija prisustvovati zvaničnom otvorenju i početku rada 8. Halifax međunarodnog sigurnosnog foruma, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH-a.

(FENA) M.L.