FENA Novost: Kovač negira ulogu policije u Srebrenici

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-18 16:50:44

Kovač negira ulogu policije u Srebrenici

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) je na suđenju za genocid u Srebrenici kazao da je za prijevoz civila iz Srebrenice bila zadužena Vojska Republike Srpske (VRS) a ne policija.

Tomislav Kovač, koji je bio zamjenik ministra Žike Rakića, rekao je da su u julu 1995. godine bili upoznati da je VRS zauzela Srebrenicu i da je Ratko Mladić vodio taj proces. Prije zauzimanja Srebrenice, kako tvrdi, nisu imali u MUP-u informacije o tome. Mladić je kao komandant VRS-a optužen u Haškom tribunalu za genocid i zločine u BiH.

Kovač je iskaz dao putem videolinka iz Beograda, uz prisustvo pravnog zastupnika jer Tužilaštvo BiH protiv njega provodi istragu. Svjedok nije mogao dati odgovor na pitanje je li policija učestvovala u nekim aktivnostima nakon zauzimanja enklave.

Tužilaštvo BiH je svjedoku pokazalo nekoliko depeša Centra javne bezbjednosti (CJB) Zvornik iz jula 1995. koje je potpisao Dragomir Vasić a bile su upućene na kabinet ministra unutrašnjih poslova RS-a. Na jednoj od depeša stoji koje će čete Posebne jedinice policije (PJP) biti angažovane u Srebrenici a Kovač je pojasnio da se to učešće odnosi na obezbjeđenje putne komunikacije.

– Kada je ministar dao nalog za organizovanje štabova, oni su tada imali zadatak da obezbjeđuju putnu komunikaciju. Dovođenje ovih jedinica nema nikakvu vezu s događajima u Srebrenici. Vasić je bio osoba koja je po naredbi morala da angažuje PJP na organizovanju putne komunikacije – izjavio je svjedok.

On je dodao da je u julu 1995., kada je bila naredba da se uspostavi policijska stanica u Srebrenici, imao razgovor s Radovanom Karadžićem, koji je nepravosnažno osuđen na 40 godina zatvora za zločin i genocid počinjen u BiH.

Kovač je svjedočio na suđenju Vasiću, Miodragu Josipoviću, Branimiru Tešiću, Danilu Zoljiću i Radomiru Pantiću, optuženima za genocid u Srebrenici.

Prema optužnici, Josipović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) a Tešić zamjenik komandira Policijske stanice u Bratuncu. Vasić je, kako je navedeno, bio komandant štaba policijskih snaga iz Zvornika i načelnik CJB-a Zvornik, Zoljić komandant posebnih jedinica CJB-a, a Pantić komandir Prve čete posebnih jedinica policije.

U jednoj od depeša koja je prezentovana Kovaču, kako je navedeno u sudnici, stoji da VRS nastavlja put prema Žepi, a da ostale poslove ostavlja MUP-u, na šta je svjedok odgovorio da Mladić nije imao pravo da izvrši prenos nadležnosti.

– Mladić je isključivo donosio odluke i pregovarao o tome. MUP nije učestvovao, niti je imao ovlaštenje o prevozu civila. To su netačne stvari. Mladić je mogao to proizvoljno izjaviti, ali MUP nije učestvovao u tome – pojasnio je svjedok.

Na upit da li je tih dana prolazio kroz Konjević Polje i je li izdavao naredbe u vezi s događajima u Srebrenici, svjedok nije želio da govori jer je rekao da smatra kako Tužilaštvo BiH to može zloupotrijebiti protiv njega.

– Ja sam u svakoj prilici izdavao naredbe policajcima da se moraju ponašati u skladu sa zakonom. Neću vam odgovoriti na pojedinosti upravo zbog vašeg odnosa – dodao je on.

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

(FENA) M.L.