Dylan kao Nobelovac dobio prvi ovdašnji album obrada

Muzika - regija Show Time

Cover, odnosno tribute albume posvećene Dylanu snimali su brojni izvođači diljem svijeta, a kod nas Dejan Cukić. No, prvi koji je njegove pjesme obradio nakon što je kultnom rock autoru dodijeljen Nobel za književnost slovenački je kantautor Matej Krajnc.

Među albumima u počast Bobu Dylanu vjerovatno je najpoznatiji Dylanesque Briana Ferryja iz 2007. godine, a ni nabrajati nećemo brojna tribute izdanja koja su okupljala velike zvijezde kao što su Stewie Wonder, Eric Clapton, Patti Smith, Sting, Taj Mahal i brojni drugi.

Kod nas je, pak, najpoznatiji ‘obrađivač’ Dylanovog opusa njegov veliki poklonik, rock pjevač i autor Dejan Cukić (ex Bulevar, Bajaga i Instruktori, Spori ritam band), koji je 2000. godine za predstavu u beogradskom teatru Atelje 2012 uradio prepjeve Dylanovih pjesama, objavljene i na albumu ”Divlji med”.

Dejan Cukić

Album ”Stran od okna – pesmi Boba Dylana” prije nekoliko dana objavio je slovenački kantautor Matej Krajnc, a izdavač tog projekta je etiketa Slušaj najglasnije.

Istina, ovaj post-industrial i neo-folk izvođač snimanje je započeo u jesen 2016., prije nego što smo saznali da će Dylanu pripasti Nobelova nagrada za književnost, ali zbog toga nije ništa manje zanimljiva činjenica da se ni ovdje ni u svijetu još nije pojavilo izdanje kojim se slavi činjenica da je prvi roker u istoriji dobio najveće književno priznanje na planetu.

”Glavna odlika nadasve najjednostavnijeg Matejevog albuma su izuzetni prijevodi Dylanovih tekstova na slovenski, te njihova vokalna adaptacija. U oba slučaja Matej se snalazi poput lukavog predatora: nije mu toliko bitna okolina i uvjeti koliko način na koji će zgrabiti plijen. Vjerojatno je kroz karijeru danima i godinama razmišljao o značenjima tih tekstova i njihovoj najjasnijoj poetici kako je smjestiti u kontekst vlastitog jezika” – napisao je o ovom albumu kritičar portala Terapija, Vladimir Horvat Horvi.

Prema njemu, Matejevo poetsko-prevoditeljsko adaptiranje Dylanovih pjesama “Subterranean homesick blues” u “Blues domotožja po podzemlju“, “It ain’t me babe” u “Nisem pravi“, “It’s all over now, baby blue” u “Draga moja, vse se konča” i pogotovo “Blowin’ in the wind” (”V vetru”) pokazalo se kao veliko majstorstvo u predstavljanju duha i smisla svake fraze Dylanove poetike.

Naslovi: 1.Blues domotožja po podzemlju (Subterranean homesick blues), 2.Nisem pravi (It ain’t me babe), 3.V vetru (Blowin’ in the wind), 4.Dekle s severa (Girl from the north country), 5.Tvoja kmetija (Maggie’s farm), 6.Draga moja, vse se konča (It’s all over now, baby blue), 7.Privid strojevodje (It takes a lot to laugh, it takes a train to cry), 8.Vedrilki #12 & 35 (Rainy day women #12 & 35), 9.Tvoj bom vso noč (I’ll be your baby tonight), 10.Za vselej mlad (Forever young)

https://youtu.be/kHagKyZF8zU