Damar Foto

Damarov album prvijenac – muzička terapija i oda krizi srednjih godina

Muzika BiH Show Time

Sarajevsko-dansku internacionalnu grupu Damar upoznali smo prije manje od mjesec dana, zahvaljujući prvom singlu ”Vrati” u kojem gostuje Dino Šaran, a već je ispunio obećanje – objavio je i cijeli debitantski album koji je eponimno nazvan “Damar”.

Album je objavljen i na vinilu, sadrži devet autorskih pjesma, za miks je zaslužan Alan Omerović, a mastering je uradio Bruce Templeton.

Album ”Damar” je nekonvencionalno (autobiografsko) muzičko djelo, koje je nemoguće odrediti jednim žanrovskim izrazom. Pored toga, iako su sve pjesme u prosjeku u trominutnom formatu, standardnom za popularnu muziku, one uglavnom nisu tipični radiofonični brojevi, osim reggae obojene ”Na motoru” i balade ”Malo”.

Autori takvih konceptualnih djela uvijek naglašavaju da se ono može doživjeti samo ako se posluša u cijelosti, da bi se tek tada moglo osjetiti i razumjeti, a ”Damar” jeste takav.

Potvrđuje to i pozadina njegovog nastanka, koju otkriva lider benda i autor Emir Pašić:

Damar” je album koji bi se slobodno mogao nazvati odom krizi srednjih godina. Poslije distance od više od četvrt vijeka ugao promatranja se promijenio, mnogo se toga demistificiralo i iščezao je idealizam. Sve to što se desilo, uključujući i rat, prošlo je kroz “midlife crisis” prizmu, čineći stvari dodatno kompliciranim. Ne posjedujem žal za propuštenim, jer nisam imao priliku da bilo što propustim, nije mi data. Međutim, imam određenu vrstu gorčine koja je rezultat razočaranja u sliku svijeta koja je bila idealizirana s moje strane. U više navrata sam dobio komentar o tekstovima kao “crnim” i pesimističnim. Ja ih ne vidim kao takve. Nekad se trebaš zagledati u čeljusti nemani i vidjet ćeš da je ona samo tigar od papira. Biti svjestan prolaznosti čini život vrednijim življenja i svi ti tragikomični pokušaji da se zaustavi starenje postaju besmisleni i nepotrebni. Kao što sam rekao u opisu albuma, ovo je moja terapija i nadam se da će se drugi moći prepoznati u njoj.

Prvo koncertno predstavljanje ”Damara” najavljeno je za kraj septembra, u sklopu festivala Velika rock eksplozija #12 u Zagrebu.

P.S. Damar nam je na prvijencu servirao i jezičku inovaciju: recitativ priču o potrazi za pravom ljubavlju naslovio je ”Pičkoometen”.