Damar (Emir Pašić) & Dino Šaran

Damar & Dino Šaran: Ako ništa bar smo pali časno, za to pravo da se vrišti glasno

Muzika BiH Show Time

Izvorno, sarajevski bend Damar nastao je krajem 1980-ih, a danas njen lider Emir Pašić živi u Danskoj, gdje je okupio novu lokalnu ekipu s njom priprema debi album, a najavljuje ga pjesmom ”Vrati” u kojoj gostuje Dino Šaran.

“Pripadam generaciji čije su formativne godine obilježene osamdesetima. S jedne strane obilje kreativnosti, s druge strane neizvjesnost. Moja generacija je gledala na budućnost s naivnim optimizmom, dok su naši roditelji ostajali budni do kasno u noć. Ne radi brige za nas što se vraćamo kasno kući, već zbog beskrajnih televizijskih prijenosa još beskrajnijih parlamentarnih sjednica. Ne sjećam se je li mirisalo na rat, ali se sjećam tog čudnog osjećaja kao da je sve moguće i nekako nadrealno”, govori Emir Pašić.

U to doba je u njegovom rodnom Sarajevu nastao Damar, rock trojka koja je htjela vjerovati da je to što rade jedino bitno. I sad, skoro 30 godina poslije, u danskom Aarhusu Emir je okupio šest lokalnih muzičara i oživio Damar sa idejom da se sakupe fragmenti jednog polomljenog mozaika koji se sastojao od naivnog mladalačkog idealizma, stvaralačke energije i potrebe za izražavanjem kroz muziku.

Dakle, muzika je i dalje najuvjerljiviji način da se izrazi i kao emigrant, a radeći već par godina na prvom albumu svog benda, Emir Pašić je izabrao pjesmu ”Vrati” kao najavni singl, u kojem sudbinskim spletom gostuje Dino Šaran.

“Dino i ja se znamo još od kraja osamdesetih. Kretali smo se u istom krugu ljudi, već tada je bio zreo autor i radio na tome da se profesionalno bavi muzikom. U to doba nismo zajedno radili muziku. Poslije rata smo se sreli nekoliko puta u Sarajevu i tada sam čuo prvi album “Štuka”. Prije par godina sam završavao materijal Damara i preko zajedničkog prijatelja (Alana Omerovića, koji je ujedno i snimao i miksao Damar) Šaran je čuo materijal i svidio mu se. Prošle godine na proljeće opet sam bio u Sarajevu, gdje sam radio finalni miks s Alanom. Tu je Dino došao jedan dan i za par sati uradio melodiju i tekst za ovaj dio koji on pjeva na pjesmi “Vrati”. I to je to”,  otkriva Emir Pašić okolnosti nastanka pjesme.

Ako ništa bar smo pali časno, za to pravo da se vrišti glasno”, jedan je od stihova te socijalne i angažirane teme zanimljive eksperimentalno-alternativne muzičke strukture, a ostatak albuma nazvan ”Damar” kao i bend, moći ćemo čuti do kraja mjeseca, kad se pojavi pod etiketom zagrebačke Spone.

2 razmišljanja na “Damar & Dino Šaran: Ako ništa bar smo pali časno, za to pravo da se vrišti glasno

Komentari su zatvoreni.