Nele Karajlić na slijepom kolosijeku – Mi to (ne) razumijemo

Muzika - regija Show Time

Amplitude u muzičkoj karijeri Neleta Karajlića, u samo dvije pjesme unutar manje od jedne godine, otkrivaju njegove dugotrajno lutanje u kojem je završio na slijepom kolosijeku za rock, ali zato sigurno na brzoj pruzi trash folk rapa.

Pripremajući se za veliki solistički koncert 25. 5. na Tašmajdanu u Beogradu, Nele Karajlić s novom grupom Osiromašeni uranijum ima novu pjesmu ”Ti to ne razumiješ”, čiji lajtmotiv bez ikakve dileme otkriva uvodni stih – Hej, Doktor Nele, Welcome to the Future Folk time.

I dođe do toga da ustanem iz groba i pišem novu pjesmu za ovo novo doba”, zapjeva onda Nele.

Pišući, u ljeto prošle godine, o njegovom remakeu ”Nedjelja kad je otiš’o Hase 2”, konstatirali smo: Novi, solistički početak bivšeg pjevača originalnog Zabranjenog pušenja sad dobija svoj simbolički smisao. Hoće li Karajlić imati snage da se oslobodi (muzičkog) duha iz prošlosti i da mu upravo ”Hase 2” bude ta simbolična granična crta, to će pokazati naredna pjesma.

I pokazala je!

Nele Karajlić, spot
Nele Karajlić, spot

Poslije razlaza sa Sexonom i izvornim Pušenjem, Karajlić je, također pod firmom ‘Zabranjeno pušenje’,  snimio album ”Ja nisam odavle”, u priličnoj mjeri na tragu onoga što je radio u matičnom bendu. Onda je doživio unza-unza proviđenje sa Emirom Kusturicom, u tranformaciji nazvanoj No Smoking Orchestra. Bila je to komercijalno uspješna muzička gypsy epizoda, ali daleko od svake veze sa bivšim Pušenjem.

Kada je snimio ”Nedjelja kad je otiš’o Hase 2”, kombinirajući rap sa sepmlovima originalne pjesme, činilo se da Karajlić otvara novu epizodu, ako ništa jednako duhovitu i provokativnu kakva je bila davna novoprimitivna.

O ”Hase 2” Nele je tada zanimljivo rekao: Ovo je u suštini pjesma u kojoj govorim šta se dogodilo sa nama od vremena kad smo čitali Oslobođenje i Politiku do današnjeg vremena kada komuniciramo na Fejsbuku, ili što bi jedan moj prijatelj rekao ‘Hase na Fejsu istorija u malom mozgu’.

No, baš u toj, dobro detektiranoj genezi, potvrđuje se da new primitivs danas ima drugačiju verziju, sada sasvim bukvalnu u kontekstu naziva nekad čuvenog buntovnog pokreta. Slušamo novi primitivizam u brojnim obličjima (da im imena ne spominjemo), komercijalan je da komercijalniji ne može biti, prigrljen od novodobne teen publike da prigrljeniji ne može biti, pa  mu je u zagrljaj uletio i Nele.

Nova pjesma zove se ”Ti to ne razumeš”. A, zapravo, možda i razumijemo.