Parfem: Priča o ubojstvu, novo TV ruho horor-triler bestselera

Film & Foto & TV Show Time

Kada je 1985.godine Patrick Suskind objavio novelu ”Perfume – Story of a Murderer”, nije mogao znati koji silan utjecaj će njegova knjiga imati desetljećima nakon što je napisana. U tom horror-thriller žanru, jedino mu može parirati ”The Silence of the Lambs” Thomasa Harrisa iz 1988., s time da, literarno gledajući, Suskindov roman ima daleko veću težinu.

U svojoj noveli Suskind istražuje najpotcjenjenije ljudsko čulo, čulo mirisa. Čulo emocija, isto tako čulo senzualnosti i seksualnosti, a i ponajmanje ‘popularno’ čulo. U knjizi je ono majstorski provučeno kroz priču o siročetu Grennouileu, koje je rođeno u Francuskoj u 18. stoljeću, a posjeduje nevjerojatno istančano čulo mirisa. Upravo ta začudna priča, prodata u preko 20 miliona primjeraka širom svijeta, poslužila je kao predložak Tomu Tykveru (dobrom prijatelju Patricka Suskinda) za filmsku adaptaciju, 2006. godine.

perfume-the-story-of-a-murderer

Film ”Perfume: The Story of a Murderer” (u kojem glume i neke zvijezde kao što su Dustin Hoffman i Alan Rickman) nije uspio dočarati u potpunosti svijet mirisa Patricka Suskinda, pa je 12 godina poslije, 2018., snimljena serija u produkciji ZDF-a i Constantin Filma, koja je, pak, puno bolje prihvaćena od strane kritike i medija širom svijeta (Netflix je otkupio prava svjetske distribucije). Serija je slobodna adaptacija Suskindove novele, smještena je u dva različita perioda, a oba u današnje doba.

Mlada kantautorica Katharine, ubijena je, a tijelo izgleda kao da je korišteno u ritualne svrhe. Njena prelijepa duga crvena kosa je potpuno odstranjena, kao i pubične i pazušne dlačice, zajedno s velikim dijelom tkiva. Istragu vodi mlada inspektorica Nadja Simon, koja si je život zakomplicirala vezom sa šefom, tužiocem Grunbergom. Ubrzo u centar istrage dospijeva skupina nekadašnjih prijatelja iz internata, koji su svi međusobno emotivno, ili seksualno povezani, a naravno poznavali su Katharine. Zajednička strast im je istraživanje svijeta mirisa i obožavanje Suskindovoga romana ”Parfum”….

perfume-the-story-of-a-murderer

Priča serije je najblaže rečeno veoma komplicirana. Osim što radnja skače iz sadašnjosti u prošlost, ono što malo umanjuje kvalitetu doživljaja, jeste dosta komplicirano i složeno razrješenje.

No, s druge strane nešto je u ovoj seriji zaista fascinantno. Fotografija. Nevjerojatna fotografija. Takav stilizirani doživljaj filmske umjetnosti u TV seriji već dugo nisam vidio.  Čovjek koji je zadužen za kameru je Poljak Jakub Bejnarowicz. Ne vrijedi nabrajati sve njegove nagrade, dovoljno je pogledati ovu seriju o kojoj pišem. Inače, serija obiluje stiliziranom erotikom i seksom. Pa kada se pribroje brutalni prizori umorstva, očito se nije moralo paziti na cenzorski predikat, od čega boluju američke serije. Likovi su gotovo svi redom malo ‘pomaknuti’, a zajednička im je crta očajnička želja za prihvaćanjem. Tu se ušlo u dubinu Suskindova romana.  Pitanje, dokle smo spremni ići da budemo prihvaćeni i voljeni, ovdje je rastegnulo granice, gotovo ih izbrisalo. Sva ubojstva su povezana sa željom da budemo voljeni i željeni.

Da li nekome ova serija bude morbidna? Brutalna? Definitivno da. No najviše će primjedbi biti na zapetljani rasplet, tj. sam završetak prve sezone. Kao i u ”Sharp Objects”, budite jako skoncentrirani baš na samome kraju zadnje, šeste epizode.

perfume-the-story-of-a-murderer

Gledati ili ne gledati? Ja bih mogao još jednom. Ali jasno je da ova serija ipak nije za svakoga. Za sve ljubitelje morbidnih priča, Suskinda, brutalnih odnosa, patoloških karaktera i malo grublje erotičnosti ne bi trebalo imati dvojbe.

Dodatak: Svi znaju da biramo partnera djelomično po mirisu, feromonima. Nos nam prikriveno govori tko bi mogao biti dobar odabir za spolnog partnera u genetskom smislu reprodukcije. No koliko je osjet mirisa slabo poznat da ilustriram ovako: Nedostatak vida – sljepoća; Nedostatak sluha – gluhoća; Nedostatak njuha…….?

Izvor: Titlovi.com (IgaBiva)