Thrill Blues Festival, Eric Sardinas

Thrill Blues Fest 2019: nove svjetske zvijezde, a među njima – Livnjaci

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Treće izdanje Thrill Blues Festivala na pitoresknoj sceni uz rijeku Cetinu i ove godine će ljubiteljima bluesa ponuditi svjetske atrakcije, ali jednako važno je da festival već ostvaruje i ulogu animatora novih blues snaga u regiji.

Thrill Blues Festival ove godine se održava 5. i 6. srpnja/jula u središtu Trilja u splitskom zaleđu, na bini smještenoj uz rijeku Cetinu.

Poslije senzacionalnog Erica Sardinasa na premijernom ili Vlatka Stefanovskog i njegova trija na prošlogodišnjem TBF-u, i ove godine će se na bini festivala naći atraktivna internacionalna blues imena, što je sine qua non da bi se publika zainteresirala, ali poseban značaj Thrilla je i ulaganje u budućnost ovdašnjeg bluesa.

Tako su se već prve godine, uz respektabilne bluesere predstavili i DBluz iz Sinja, te lokalni Ozon, koji se i ove godine pojavljuju u programu, a njima će se priključiti triljske Pojave – i jedan od rijetkih blues bendova u BiH, livanjski 4 Hombres.

Predvodi ih gitarista i pjevač Darko Knežević, kojeg će se neki možda prisjetiti kao osnivača jedne od najpoznatijih grupa iz Livna, Helios, koji je nastao još 1990. i ima dva albuma u opusu.

Ostala trojica u ‘4 jarana’ su Mersad Pivčić (bas gitara), Amel Brkić (gitara) i Dragan Žulj (bubanj), a što je posebno važno naglasiti, oni su autorski bend i evo jednog od snimaka s kraja prošle godine, pjesme ”Kad te sanjam”, za koju je muziku uradio Darko Knežević i tekst napisao Mersad Pivčić.

Ovaj segment Thrill Blues Festivala, rekli smo, vrlo je važan, a što se već velikih ili svjetskih zvijezda u usponu tiče, njih neće manjkati i o njima govori umjetnički direktor Boris Hrepić-Hrepa, lider splitskog blues rock benda Sunnysiders:

”Drago mi je da smo uspjeli dovesti velikog umjetnika iz Kanade, Harrisona Kennedyja, kojeg znamo još sa svjetskog blues-natjecanja u Memphisu na kojem je osvojio drugo mjesto, a naši Sunnysidersi nastupili su u polufinalu. Impresionirao me već tada svojim stilom i snažnim vokalom. Glavni izvođač festivala je Manu Lanvin, koji možda nije toliko poznat kod nas, no u svojoj je Francuskoj velika zvijezda. Inače je sin poznatog francuskog glumca Gerarda Lanvina, a i majka mu je poznata pjevačica. Nedavno je objavio album koji mu je izdao legendarni Taj Mahal i to najbolje govori o njemu. Riječ je o pravoj zvijezdi u usponu koja će za koju godinu biti poznata u cijelom svijetu.”

Thrill 2019 ima deset izvođača raznih blues izraza i među njima su Lorenzo Piccone i Ismaila Mbaye, kombinacija Senegala i Italije, američki blues izvođač James Perri, koji će svirati u pratnji Thrill All Stars banda, a posebnu atrakciju čini veteranska grupa Mi, predvođena Sinišom Škaricom, Vedranom Božićem i Nevenom Mijatom.

”Neki će se možda iznenaditi otkud oni, no Mi ima itekakve veze s blues festivalom. Oni su predstavnici stax-bluesa. U ovom dijelu Europe bili su pioniri tog zvuka koji karakterizira jaka brass sekcija i velika nam je čast da će ikone hrvatske muzike otvoriti festival”, kaže Hrepić.

Uz inovativni multimedijalni dan, u kojem će muzičari triljsku djecu podučavati tajnama bluesa, premijeru pjesme koju su hrvatski blueseri snimili na svjetskom natjecanju u bluesu, popularni kasnonoćni jam session i svakako još jedan adut, lokalnu gastronomsku ponudu, Thrill je festival na koji vrijedi doći.

Sa prošlogodišnjeg festivala izdvojili smo dio nastupa Erica Sardinasa (na naslovnoj fotografiji sa Hrepićem kao gostom)