LOVAZ

LOVAZ, izniknuo na pepelu zeničko-amsterdamskog Makazorukog – pjeva samo na bosanskom!!

Muzika - svijet Muzika BiH Show Time

Zeničko-amsterdamski post-punk bend Makazoruki uvijek je, na povremenim i uglavnom mini turnejama po bivšoj Jugoslaviji, privlačio pažnju alternativaca sirovom energijom svog gitarskog noise rock zvuka.

Bend koji su 2002. u Amsterdamu pokrenula četvorica ratnih izbjeglica iz Zenice, a muzičko prijatelji još oz mladosti, nije puno objavljivao – tek dva albuma i dva EP izdanja do prestanka rada 2016.

Samo dva člana Makazorukog, pjevač Skusho i gitarista Remco, odlučili su nastaviti dalje i udruživši se s tri člana nizozemske punk grupe Absconded, krajem 2016. formirali su Lovaz.

U međuvremenu su se predstavljali samo koncertno, no početak ove godine obilježava njihov intenzivni rad na materijalu za album prvijenac.

Ako je suditi po prvom snimku pjesme ”Grad”, koji su objavili na svojoj FB stranici, Lovaz će dosljedno pratiti muzičku liniju prethodnika, uz jednu vrlo zanimljivu promjenu – za razliku od opusa Makazorukog, koji je većinu tekstova imao na engleskom i poneku temu što ju je Skusho napisao na svom maternjem jeziku, novi bend pjesme ima samo na bosanskom.

Tako mislim i nastaviti” – kaže nam Skusho i dodaje – ”Zanimljivo je da to publici ne smeta i na prvom, rasprodanom koncertu prilazili su mi  Nizozemci masovno, al’ bez zajebancije, i govorili da im se to dopada. Bitno je, valjda, kako se to prenese i doživi.

https://www.facebook.com/LovaZband/videos/2325631337508357/?t=62