Nova imena region scene: Charna (hard rock, Banja Luka)

Muzika BiH Novi na sceni Show Time

Charna je hard rock bend iz Banja Luke, osnovan krajem 2009. godine, fokusirajući se na autorski rad za čiju su inspiraciju našli u opusu svojih uzora kao što su Godsmack, Black Sabbath, Metallica, Pantera ili domaći Bjesovi i Ritam nereda.

Poslije snimljene tri demo pjesme na početku rada, a onda i prvog oficijelnog singla ”Zidovi’’ (2014.), te nastupa na festivalima 46. Zaječarska gitarijada, Metal night live @ Dom omladine Banja Luka i Desant na Drvar, Charna ulazi u ozbiljnu fazu, ali im se 2017. događa tragičan trenutak – jedan od osnivača, gitarista Zlatko Mušić, preminuo je od posljedica srčanog udara.

Iako je to trebao biti kraj benda, Charna u počast Zlaji nekoliko mjeseci kasnije snima singl i video spot za baladu “Vrati me” za koju je četiri godine ranije upravo Zlatko Mušić napisao muziku i tekst (Vrati me, na mapu svemira, Vrati me, tišina nervira…).

Održavanje uspomene na svog preminulog člana bio je veliki poticaj za Charnu da, poslije jednogodišnje pauze, nastavi sa radom, uz neke promjene u postavi – bubnjar Stanko Raljić i gitarista Igor Stanković pridružili su se izvornik članovima, pjevaču Davidu Jojiću i basisti Darku Karaću, pa je banjalučki bend krenuo u svoju sljedeću fazu.

Prvi rezultat Charna će predstaviti večeras, na šestom izradnju projekta ”Slušaj domaće” koji realizira banjalučki klub Rock Symphony.

Na koncertu će večeras svirati banjalički Cornix, jedna od najcjenjenijih thrash metal ekipa u BiH, rock ‘n’’ roll bend iz Prijedora, Eho radar, te Charna, koja će premijerno predstaviti novu pjesmu ‘’Sanjaš’’, koju su snimili u Cirith Ungol studiju sa tonskim realizatorom Draženom Kecmanom i za koju se snimili video spot sa režiserom Boškom Krljašem i u realizaciji ” Paradajz Prodakšna”.

Naslovna fotografija: Charna na početku karijere (foto Jovan Vidaković); donja fotografija: Charna u današnjoj postavi.

charna fotografija