Spektakl ili debakl? Protest u sukobu sa Čičkom

Brbljaonica Muzika BiH Show Time

Lijepa je bila zamisao o rock maratonu kojim će se obilježiti 50 godina muzičkog djelovanja Želimira Altarca Čička, ali realizacija je, nažalost, u organizacijskom smislu bila fijasko, ocijenio je sarajevski rock bend Protest, jedan od pozvanih – koji nije mogao nastupiti u sarajevskoj Skenderiji 9. 11. 2019.

Crvena jabuka, Neverne bebe, Opća opasnost, Osvajači, Bolero, Emir & Frozen Camels, Vatreni poljubac, Protest, Indexi, Dejan Cukić & Spori ritam, Narcis Vučina Band, Maja Milinković, Starbridge, Kablovi, Jindas, Foxy Head, Vremeplov, Lovers, Trag i specijalni gost, Martin Turner (ex Wishbone Ash) sa bendom… respektabilni je popis izvođača najavljenih za 10-satni rock spektakl “Izvan vremena za sva vremena”.

Međutim, umjesto do ”ranih jutarnjih sati” (kako su objavili neki mediji), koncert je prekinut nedugo poslije ponoći, navodno jer policiji nije prijavljeno duže trajanje, pa publika nije vidjela neke od atraktivnih izvođača, Crvenu jabuku, Vatreni poljubac, Osvajače i Protest, a neke jeste u skraćenom trajanju.

Skenderija koncert

U današnjem izdanju ”Expressa” objavljen je razgovor sa Goranom Pršićem Masnim, sarajevskim gitaristom i producentom, koji je član i menadžer nove postave obnovljene grupe Protest i koji je protestirao ”zbog loše organizacije”, zbog koje na kraju nije mogao nastupiti.

”Razumijemo kolika je energija i trud potreban da se organizuje koncert u Skenderiji, ali ne možemo razumijeti tu vrstu nepoštovanja i arogancije organizatora da bez ikakvih najava ili objašnjenja stalno mijenja rukom napisani raspored sviranja i za kraj ostavi Crvenu jabuku, Vatreni poljubac, Osvajače i nas, a možda ih je bilo još, bendove kojima je bio dužan isplatiti minimalne naknade troškova proizašle putovanjem i noćenjem, – kazao je ogorčeni Goran i dodao – ”Koncert je prekinut jer je najavljen do 00.30 sati. Znači smišljeno, jer je svima jasno da za pet sati ne može nastupiti 20 i nešto bendova. Razočarani smo i osramoćeni, ali, život ide dalje.”

Dajući priliku i drugoj strani da se izjasni, ”Express” u drugom tekstu objavljuje reakciju Želimira Altarca Čička, koju prenosimo u cjelosti:

”Ako si imao neku primjedbu mogao si mi je reći lično, al’ može i javno i onako te niko ne je*e ni 2%. Iskreno mi je žao zbog Damira (pjevač Protesta, op.red.) kojem sam iskreno želio pomoći i nije mi uopšte rekao da si ti u bendu i odakle dolazite. Bio si i ostao, duhovna i moralna bijeda. Oni koji nisu uspjeli nastupiti, Žera, Mića, Cipi kad su vidjeli šta se dešava i da policija traži prekid su mi se uz punu podršku zahvalili na svemu učinjenom. Al’ to su ljudi koji žive za to što rade, a ti si mali sitni profiter bio i ostao, al kao što napisah, žao mi je zbog Damira čiji rad cijenim i želio sam mu pomoći, a ovako će on biti još jednom gubitnik ni kriv ni dužan. Za sve ove godine svima je poznato ko je s tobom tikve sadio o glavu su mu se razbile pa će i Damiru”, rekao je Čičak.

Navodno su primjedbe na organizaciju u internim komentarima izrekli i neki drugi bendovi. Nije nam drago što je ispalo tako, stav je jednog od muzičara, ali besprijekorna organizacija svakog zahtjevnijeg muzičkog događaja presudna je za scenu koliko i sama muzika. Kad se to ne dogodi, posljedice su dugotrajne.

1 razmišljanje na “Spektakl ili debakl? Protest u sukobu sa Čičkom

  1. Nije nam jasno

    1. Goran nije ništa dogovarao s Čičkom. Ja sam sve dogovorio. Svoj dio sam ispostovao tako sto je trazeno od mene da Protest svira i nista preko toga.
    2. Ovaj grad vec nekoliko decenija trpi tipove,koji su preko saveza omladine onog sistema, mogli Dom Mladih uzeti pod svoje i raditi sto ih je volja. Krajnje je vrijeme da idu u mirovinu.
    3. Vis a vis ovog debakla u Skenderiji mogu reci da jedino sto je ispoštovano od strane organizatora je to da smo oko vrata imali akreditacije. Naravno sa slikom glave čovjeka koji nam je priredio “The great r’n’r swindle”.
    4. Nemam ništa od toga da iznosim laži. Samo mi smeta to prozivanje mojih prijatelja od strane “čovjeka” koji nije uspio da na svoju obljetnicu dovede više od tri sarajevska afirmisana benda.
    5. Mislim da bi se ubio kad bi me buduce generacije optuzile da sam uništio rock and roll u rodjenom gradu. Mislim da ipak kad se pogledate u ogledalo vi to shvatate.
    6. Na kraju, ja biram saradnike. Da je za pedeset godina rada mr ŽAČ mogao da odvoji novca i vremena bio bi menadzer ili producent bar nekom polubendu. Ustvari, ovaj “koncert” je sve pokazao. Uvijek ću pamtiti organizatora kako hvata maglu dok koncert još traje.
    P.S.
    Mogao sam reci i nesto o kuolarskim pričama. Ali to ako budemo prozvani još jednom.

Komentari su zatvoreni.