vokal

BUDI GLASAN! Uskoro kompilacije prve bh. digitalne etikete Glas.ba Publishing

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Ako bismo samo po broju oficijelnih fizičkih diskografskih izdanja mjerili učinak autorske urbane alternativne scene, posebno u BiH, ocjena u tek jednoj riječi glasila bi – preskromno. No, kada u priču uvedemo još neke elemente, slika se značajno mijenja.

Koncepcija i opredjeljenje prve bh. digitalne etikete Glas.ba Publishing, koja će se uskoro predstaviti javnosti s prvim naslovima, počiva na ideji da, u svojstvu produžene ruke regionalno cijenjenog urbanog/muzičkog portala Glas.ba, bude digitalno mjesto okupljanja i prezentacije nezavisne scene u regiji, svih brojnih autora koji zaslužuju puno veću globalnu pažnju od trenutne.

Posebno se to odnosi na stanje u BiH. Diskografija kao ozbiljna djelatnost je minorna, oficijelna diskografska izdanja spadaju u kategoriju ekscesa.

Glas.ba Publishing nije, bar u prvoj fazi, klasični izdavač, nego će, uz developer account na svim relevantnim svjetskim muzičkim platformama (iTunes, GooglePlay, Deezer, Spotify, Amazon i dr.), priređivati odabrane digitalne kompilacije. Na taj način će Publishing konkretno, s njihovom muzikom, predstavljati zanimljive autore i izvođače, te uz dodatnu medijsku / PR aktivnost promovirati njihov rad.

Objavom početka rada, od ovog trenutka otvoren je i poziv svim regionalnim autorskim bendovima i kantautorima da sa svojim materijalom konkuriraju za kompilacije.

Zapravo, na prvima se već punom parom radi.

Prihvatimo li konstataciju iz podnaslova ovog teksta, onda je primjer zeničke alternativne i indie scene znakovit u najvećoj mogućoj mjeri. Upravo je ona, na prvi pogled, dakle opet po broju zvaničnih fizičkih diskografskih izdanja, nevjerovatno siromašna – ima upisana samo dva albuma, LP grupe Nemoguće vruće iz 1988. i CD grupe Balkanros iz 2015. Da, zvuči nevjerovatno za jedan veliki grad koji se nekad dičio epitetom rokerskog.

VEK, Balkaneros, Adisa Diamusk, BruhUuhu
VEK, Balkaneros, Adisa Diamusk, BruhUuhu

No, kada zagrebemo ispod površine, u zadnjih dvadesetak godina otkrivamo autorska imena Gluho doba, VelikaEkonomskaKriza, Naksut Verset, Moć šizme, Teska & Tequila Sunrise, Efekat, Ispod crte, Adrenalin, Balkan Band, Bass Reflexx, Browning, Oštrice, Nemoguće vruće, Balkaneros, OFFinGER, Zlatan Alispahić, Bel Canto, DWD, Jenny Violinski & LoungeBeat, Zlatan Karić, Darian Pokaz, Trojica, BruhUuhu, pa one rasute po bijelom svijetu, od Norveške do Amerike, Adisa Zvekić aka Diamusk, Jasmin Husić aka Skusho Makazoruki, Alen Delić Offinger, Dario Grgić aka Dario G. Da Rosa, Leon Majcen… i, opa, slika je već famozna. Uzbudljiva!

Iz nje je izniknuo zanimljiv materijal, tridesetak brojeva snimljenih od 2010. do ovih dana, doslovno.

– Ako je ‘zenička muzička učmalost’ samo privid, a očito jeste, jer se ozbiljnim traganjem i nuđenjem prostora muzičarima da se iskažu dolazi do uzbuđujućeg rezultata, onda itekako ima smisla odluka da pokrenemo i razvijamo Glas.ba Publishing, – riječi su urednika portala Glas.ba i prve bh. digitalne etikete, Josipa Dujmovića.

O prvim koracima dodaje: U ovu avanturu, vođeni ne samo strastima nego i jasnim spoznajama da je potrebna mnogim mladim muzičarima, krećemo sa dvije kompilacije. Prva je ‘ZVRK‘ (zenička virtuelna rock & all kompilacija’), dok će druga predstaviti bendove nove generacije iz BiH. U konsultacijama sa producentima i vlasnicima tonskih studija u BiH, koji su podržali ideju ovakvog publishinga, već imamo autorske pjesme zanimljivih grupa Đepeto iz Banja Luke, Jufkamental iz Mostara, K.O.B. iz Kostajnice, a ovim pozivamo i druge da se kandidiraju za naš serijal kompilacija kojima smo dali zajednički naziv ‘Budi glasan’.

Prve kompilacije će biti publicirane krajem ovog mjeseca. Muzičari, bendovi i kantautori svih urbanih žanrova, ako su zainteresirani za ovaj vid svoje promocije, mogu se javiti ekipi koja vodi projekat na adresu glasbapublishing@gmail.com i tražiti više detalja o načinu i kriterijima sudjelovanja na kompilacijama.

KOB, Đepeto, Jufkamental
KOB, Đepeto, Jufkamental

2 razmišljanja na “BUDI GLASAN! Uskoro kompilacije prve bh. digitalne etikete Glas.ba Publishing

  1. Hi my friend! I want to say that this post is amazing, nice written and include almost all vital infos. I’d like to see more posts like this.

  2. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!

    Very helpful info specifically the last phase 🙂 I maintain such info a lot.
    I used to be seeking this particular information for a very lengthy time.
    Thank you and good luck.

Komentari su zatvoreni.